Emoji-jas: communiceren op de fiets

Annelies Bes

08 February 2020 08:59

Emoji emotie communiceren fietsers bestuurders

Autofabrikant Ford ontwikkelt een prototype Emoji-jas waarmee fietsers hun emoties en handelingen kunnen communiceren.

In ons kikkerlandje zijn fietsen niet weg te denken uit het straatbeeld. Ook de populariteit van de elektrische fiets en speed pedelec (die 45 km/uur kan) neemt gestaag toe. Zo’n pedelec moet – net als een bromfiets – vaak op de weg rijden tussen het autoverkeer. Maar op de fiets, welke dan ook, is het lastig communiceren met andere bestuurders, waardoor de irritaties soms hoog oplopen en er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Daar denkt Ford een oplossing voor te hebben: de Emoji-jas.

Lees ook:

LED-symbolen

De Emoji-jas is van de voorkant doodgewoon, maar heeft aan de achterkant een flitsende verassing. De rug is voorzien van een groot ledpaneel waarop verschillende symbolen kunnen oplichten: indicatoren voor links en rechts, een gevaarteken bij onverwachts remmen, en een driepaar smileys – blij, verdrietig en neutraal.

Met een draadloos besturingspaneel op het stuur kan de fietser, zonder zijn handen van het stuur te tillen, communiceren met andere bestuurders. Deze zijn op hun beurt beter berekend op de manoeuvres van de fietser.

Besturingspaneel van de jas © Ford Europe

Prototype

In samenwerking met taaldeskundigen, fietsers en ontwerpers van Designworks is er een prototype ontwikkeld. De jas maakt onderdeel uit van de Share The Road-campagne (eveneens gelanceerd door de autofabrikant), met als doel de veiligheid van fietsers op de weg te vergroten. Onbekend is of Ford daadwerkelijk de jas op de markt gaat brengen.

Of de Emoji-jas meer is dan een grappige gadget valt dus te betwisten. Daarnaast mist er nog een veelgebruikt symbool in het verkeer: de middelvinger. Iemand goed in programmeren?

Bronnen: Ford Europe, New Atlas

Beeld: Ford Europe

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws