Drie mogelijke verklaringen voor de Bermudadriehoek

André Kesseler

22-07-2020 12:59:00

Bermudadriehoek

Hoe kan het dat er zoveel schepen en vliegtuigen in de Bermudadriehoek zijn verdwenen? Drie mogelijke verklaringen.

1) Atlantis

In zijn dialogen Timaeus en Critias beschrijft de Griekse filosoof Plato een mythisch eiland dat ten onder gaat aan natuurrampen: Atlantis. Door de eeuwen heen zijn er diverse mogelijke locaties voor deze verdwenen beschaving aangewezen: de Azoren, de Noordzee, Malta, Kreta, Antarctica… en ja, ook de Bermudadriehoek, waardoor daar allerlei verdwijningen zouden plaatsvinden.

2) Gasbellen

Een mogelijke oorzaak is methaangas dat vanonder de aardschollen zou opborrelen. Tests in Australië, waar grote aantallen luchtbellen door een watertank werden geblazen, bewezen dat die inderdaad het drijfvermogen van een schip zo kunnen verlagen dat het zinkt. Probleem van deze theorie is alleen dat zulke enorme gaserupties in de Bermudadriehoek volgens de US Geological Survey de afgelopen 15.000 jaar niet zijn voorgekomen.

3) Aliens

In zijn bestseller The Bermuda Triangle uit 1974 schrijft Charles Berlitz dat sommige onderzoekers denken aan een ‘buitenaardse’ verklaring voor de Bermudadriehoek. Boven het gebied zou zich een doorgang naar een andere dimensie bevinden waar schepen en vliegtuigen wel in, maar niet meer uit kunnen. Anderen stellen dat aliens in het gebied scheeps- en vliegtuigbemanningen ontvoeren om medische experimenten op uit voeren.

Dit is een kader uit de Terugvlucht-aflevering ‘Het raadsel van The Lost Patrol’ te vinden in KIJK 8/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 23 juli tot en met 19 augustus.

Meer informatie:

Openingsbeeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen