Drie ontsnappingen per vliegtuig

KIJK-redactie

12 September 2020 09:00

cecil bebb ontsnapping

In juli 1936 vloog piloot Cecil Bebb van Londen naar de Canarische Eilanden. De ‘vracht’ die hij moest vervoeren? Generaal Francisco Franco. Deze andere leiders zijn ook ontsnapt per vliegtuig.

1) De redding van Il Duce

Na een flink aantal militaire nederlagen nam de Fascistische Grote Raad eind juli 1943 een motie van wantrouwen aan tegen dictator Benito Mussolini. Il Duce werd daarna gevangen gezet in een hotel bovenop een 2000 meter hoge berg. Hitler besloot zijn Italiaanse collega te redden en zo landden op 12 september SS-soldaten in tien zweefvliegtuigen in de buurt van het hotel. Ze wisten Mussolini met een Fieseler Fi 156 (zie de foto bovenaan dit artikel) in veiligheid te brengen.

2) Tiran op de vlucht

Mohammad Reza Pahlavi was sinds 1941 de sjah (koning) van Iran. Steeds sterkere protesten tegen zijn autoritaire bewind groeiden uit tot de Iraanse Revolutie en op 11 februari 1979 zag hij geen andere uitweg dan in een Boeing 727 naar Egypte te vliegen. Daar verbleef hij als balling terwijl Iran door geestelijk leider ayatollah Khomeini en diens aanhangers in hoog tempo in een islamitische republiek werd veranderd. De sjah stierf op 27 juli 1980 in Caïro.

3) Als een dief in de nacht…

Carlos Ghosn werd wereldberoemd doordat hij de Japanse autobouwer Nissan van de financiële ondergang redde. Maar eind 2018 donderde Ghosns wereld in elkaar toen hij onder meer werd beschuldigd van grootschalige belastingontduiking en fraude. Hij ontsnapte aan het hem opgelegde huisarrest en vloog in de nacht van 29 op 30 december 2019 per privéjet naar zijn vaderland Libanon, waar hij zich nu schuilhoudt voor de Japanse justitie.

Dit is een kader van de Terugvlucht-aflevering te vinden in KIJK 10/2020. Deze editie ligt in de schappen vanaf 17 september tot en met 14 oktober.

Meer informatie:

Lees ook van KIJK:

Tekst: Nick Kivits

Openingsbeeld: BUNDESARCHIV

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen