‘Die grote grijns krijg je er gratis bij’

KIJK-redactie

17 May 2019 10:59

Nick

Hoofdredacteur André Kesseler hield zijn hart vast toen onze eigen luchtheld Nick Kivits bommen op de Polder dropte. Nou ja, zogenaamd dan.

In deze KIJK hebben we twee artikelen waarin navigeren centraal staat. Het eerste gaat over de avonturier Paul Redfern die in 1927 in zijn Stinson Detroiter van de VS naar Rio de Janeiro wilde vliegen. Tegenwoordig stelt zo’n hopje van 7000 kilometer niet zoveel
meer voor, maar in de beginjaren van de luchtvaart was het nog wel een dingetje, zoals dat heet.

Zeker omdat er nog geen sprake was van iets als radar en Redfern dus alleen op basis van kompas en kaart de koers richting Rio kon bepalen. Op zeker moment moest hij zelfs met behulp van een briefje de hulp inroepen van de kapitein van een Noors vrachtschip.  Kort daarna verdween de Amerikaanse vliegenier in de groene hel van de Venezolaanse jungle.

Bommen op de polder

Aan dat verhaal moest ik denken toen ik onze eigen luchtheld Nick Kivits op het vliegveld van Lelystad in een Blackshape Prime BS100 zag stappen. Nick had zijn eigen koers uitgezet en ging onder begeleiding van de doorgewinterde F-16-vlieger Bob ‘Bobba’ Bakker op zoek naar de Ketelbrug. Niet in een rechte lijn, maar via verschillende strak getimede legs: punten op de kaart die uiteindelijk bij de Ketelburg uitkomen. En die zouden ze dan compleet platbombarderen… Nou ja, zogenaamd dan.

Nick is freelancer en dus niet in dienst van KIJK, maar toch stond ik een beetje met een knoop in mijn maag toe te kijken hoe hij werd vastgesnoerd en het toestel vervolgens de startbaan af denderde. Je wilt nou eenmaal niet dat de man, vader van twee bloedjes van kinderen en bovendien een buitengewoon aardig mens, ergens in de groene hel van de Flevopolder verdwijnt.

Grote grijns

Een onredelijke angst overigens, want dankzij de meereizende F-16-vlieger zit je in de cockpit van een Blackshape veiliger dan in je auto terug naar huis. Na dik drie kwartier was Nick heelhuids terug op aarde. Met een grote grijns op zijn gezicht en een hoofd vol informatie over wat er allemaal bij komt kijken om precies op het juiste moment een bom op een doelwit te krijgen.

Nicks avontuur kun jij als trouwe lezer van KIJK ook beleven (zie hier de aanbieding). Die grote grijns krijg je er gratis bij.

Deze redactioneel verscheen ook in KIJK 6/2019.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Tech