Kleverig smartphonescherm in de maak

KIJK-redactie

27 November 2019 08:59

haptische feedback

Japanse onderzoekers hebben een scherm ontworpen dat haptische feedback geeft door middel van plakkerige oppervlakken.

Als het scherm van je smartphone kleverig aanvoelt, grijp je al snel naar de daarvoor bestemde vloeistof en poetsdoekjes. Maar wetenschappers van de Osaka University (Japan) willen plakkerigheid juist inzetten om haptische feedback te geven aan de gebruiker. Hun onderzoeksresultaten zijn onlangs gepresenteerd op de SIGGRAPH ASIA 2019 Emerging Technologies-conferentie.

Lees ook:

Verwarmingsmodules

Haptische feedback is niet nieuw. Gebruikers van de iPhone 7 bijvoorbeeld kunnen al voelbare terugkoppeling krijgen als ze op het scherm drukken. En zo zijn er wel meer technologieën die middels beweging of vibratie communiceren met hun gebruikers. Het systeem van de Japanners, StickyTouch, geeft feedback door op sommige plekken kleverig te worden.

Op dit moment bestaat het systeem nog uit een roestvaste, stalen plaat met een temperatuurgevoelig polymeerlaagje eroverheen. Onder dit laagje bevindt zich nog een rooster van 64 verwarmingsmodules. Het geheel is verbonden aan een desktop computer. Wat je op het computerscherm ziet, wordt geprojecteerd op het polymeerlaagje.

Wanneer de modules boven de 40 graden Celsius opwarmen, wordt het laagje kleverig. Door selectief verschillende verwarmingselementjes te activeren – dit kan worden gedaan via de computer – zijn de onderzoekers in staat specifieke gebieden op het laagje plakkerig te maken.

Belangrijke informatie

Wat we met deze technologie kunnen? De Japanners hebben een aantal toepassingen in hun hoofd. Als je door een lijst met bestanden scrolt, kun je de files met veel informatie plakkeriger maken dan de andere bestanden, geven ze aan. Het systeem kan ook worden toegepast om de gebruiker minder snel door pagina’s te laten swipen. De pagina’s die belangrijke informatie bevatten, zijn dan kleveriger.

StickyTouch zou uiteindelijk ook kunnen worden ingezet om blinde gebruikers beelden te laten voelen. Maar gezien het systeem nu nog bestaat uit een stalen plaat én het aan een desktop moet worden gekoppeld, zien we dit niet heel snel gebeuren.

Bronnen: SIGGRAPH ASIA 2019 (pdf), New Atlas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Tech