Mi-24 Hind: strijdwagen van de duivel

KIJK-redactie

05-09-2021 10:00:00

Mi-24 Hind

Veel generaals vonden het aanvankelijk een waardeloze helikopter, maar hij werd aan ongeveer vijftig landen verkocht en bewees zich in vrijwel alle oorlogen die de afgelopen decennia zijn gevoerd als een veelzijdige vechtmachine. In deze aflevering van de serie Terugvlucht: de gevreesde Mi-24 Hind.

Zes jaar na het verdwijnen van de Berlijnse Muur had een ballonvaart boven Oost-Europa geen probleem meer moeten zijn. Alan Fraenckel en John Stuart-Jervis maakten zich dan ook nergens druk om toen hun DCaribbean op 12 september 1995 vanuit Polen het luchtruim van de voormalige sovjetrepubliek Wit-Rusland binnendreef.

Ze deden mee aan de Gordon Bennett Cup, ’s werelds oudste wedstrijd voor gasballonnen, die drie dagen eerder in Zwitserland was begonnen. De organisatie had de Wit-Russische autoriteiten laten weten dat enkele van de zeventien deelnemende teams boven hun grondgebied terecht konden komen.

Maar terwijl de twee Amerikanen over Wit-Rusland vlogen, hield de luchtverdediging van dat land ze twee uur lang nauwlettend in de gaten. En toen de DCaribbean een militaire basis naderde, volgde de beslissing om in te grijpen. De met 900 kubieke meter licht ontvlambare waterstof gevulde ballon werd onder vuur genomen, met het voor de hand liggende resultaat. Mochten Fraenckel en Stuart-Jervis dat hebben overleefd, dan betekende een val van 2000 meter alsnog hun einde.

Ze waren niet neergehaald door een stuk afweergeschut, een luchtdoelraket of een straaljager, maar door een helikopter: een Mil Mi-24. Dit toestel werd ooit onder andere ontworpen om tanks uit te schakelen en zelfs de strijd met andere heli’s aan te binden. Het aan flarden schieten van een ballon moet voor de bemanning van die Mi-24 een koud kunstje zijn geweest. Maar het was bepaald niet het enige wapenfeit uit de ruim veertig jaar lange loopbaan van deze even gevreesde als legendarische gevechtshelikopter.

Dit is het begin van de Terugvlucht-aflevering ‘Strijdwagen van de duivel’ te vinden in KIJK 10/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 16 september tot en met 13 oktober.

Meer informatie:

Tekst: Leo Polak

Beeld: SERGEI BOBYLEV/TASS/GETTY IMAGES

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen