A.I. filtert ruis weg tijdens telefonische vergadering

Laurien Onderwater

23 March 2020 12:59

microsoft teams

Microsoft heeft kunstmatige intelligentie getraind om tijdens een conference call geluiden te herkennen die niet jouw stem zijn.

Nu het gros van werkend Nederland thuis aan de slag moet, zijn telefonische of videovergaderingen populairder dan ooit. Zo telde het samenwerkingsplatform Microsoft Teams op 11 maart 32 miljoen dagelijkse actieve gebruikers. Precies een week later stond de teller op maar liefst 44 miljoen gebruikers. Dat is een stijging van bijna 40 procent.

Er is alleen een probleem met online vergaderen: je hoort álles. Een slokje van je koffie, een hap van je broodje, het gehamer op je toetsenbord. Deze momenten deel je meteen met je hele team. En of ze daarop zitten te wachten, is nog maar de vraag. (Vooral mensen met misofonie hebben hier een broertje dood aan.) Microsoft Teams komt met een update die korte metten maakt met deze ruis.

Lees ook:

Ruis blokken

De softwaregigant heeft een nieuwe functie gedemonstreerd in de Teams-tool voor videoconferenties. Het bedrijf trainde hiertoe kunstmatige intelligentie om geluiden te herkennen die niet jouw stem zijn en deze weg te filteren. Dat betekent dat je tijdens een vergadering veilig kunt snacken.

De ‘realtime ruisonderdrukking’ is slechts een van de vele nieuwe functies voor videochatten zonder afleiding. Microsoft heeft ook een functie getoond om de achtergrond van een videochat te vervagen en live ondertiteling toe te voegen. Ideaal!

Microsoft Teams

Alleen, nu komt het, de update van Microsoft is pas later dit jaar beschikbaar. Dat heeft het softwarebedrijf dan weer niet zo handig gedaan. In de tussentijd kunnen deze eenvoudige tips je helpen om betere videovergaderingen te houden.

1) Stel een stabiele internetverbinding in

Het laatste dat je tijdens een conference call wilt, is een slechte internetverbinding. Gebruik daarom een netwerkkabel om een stabiele verbinding op te zetten. Heb je een nieuwere laptop, dan is de kans groot dat je geen internetpoort hebt. Gelukkig bestaan hier koppelstukken voor.

2) Schakel apps uit en stop downloads

Zelfs als je een goede internetverbinding hebt, kan het uitvoeren van veel programma’s tegelijkertijd, die gebruikmaken van je processor, de kwaliteit van het gesprek verstoren. Schakel downloads uit en sluit zoveel mogelijk applicaties af.

3) Zorg voor goede verlichting

Misschien een beetje overbodig, maar je zult verbaasd staan hoeveel mensen hier niet op letten. Zorg dus dat je goed zichtbaar bent. Het beste is natuurlijk bij een raam zitten, zodat natuurlijk licht binnenvalt, maar kunstlicht kan ook wonderen doen.

4) Stel je webcam goed af

Ook deze tip lijkt voor de hand liggend, maar let hier echt goed op. Je wilt natuurlijk niet dat je collega’s een uur lang een gesprek voeren met je neusgaten, in plaats van met jou. Zorg er dus voor dat de webcam ongeveer op ooghoogte staat en ga rechtop zitten.

En kan het snacken echt niet wachten tot na de vergadering? Zet dan even je microfoon uit. Scheelt ergernis.

Bronnen: The Verge, Popular Mechanics

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws