Microsoft wint contract van 22 miljard voor AR-bril

Laurien Onderwater

01-04-2021 16:31:33

Microsoft

De computergigant heeft een miljardendeal met het Amerikaanse leger gesloten en gaat 120.000 augmented reality-headsets leveren.

Amerikaanse soldaten krijgen binnenkort een upgrade. Met het Integrated Visual Augmentation System (een aangepaste versie van Microsofts HoloLens 2) kunnen ze straks beter in het donker zien en worden ze zich bewuster van hun omgeving (situational awareness), zo valt te lezen in het persbericht van het US Army. Microsoft heeft hiervoor een tienjarig contract binnengehaald dat het bedrijf 21,88 miljard dollar (zo’n 18,61 miljard euro) opbrengt. Daarvoor moet het 120.000 headsets leveren.

Lees ook:

AR-headset

Dat Microsoft het contract in de wacht heeft gesleept, komt niet helemaal als een verrassing. Het US Army en de tech-gigant werken al enkele jaren samen. In 2018 gingen ingenieurs met soldaten aan de slag om een prototype van de AR-headset te ontwikkelen en testen, een project dat 480 miljoen dollar kostte. Uit die fase is nu het definitieve ontwerp gerold.

De augmented reality-brillen zijn gebaseerd op de bekende HoloLens van Microsoft en worden op de helmen van soldaten gemonteerd. Augmented reality is je zicht op de werkelijkheid aangevuld met computerbeelden. Kaarten of kompassen kunnen bijvoorbeeld op de brillen van GI’s worden geprojecteerd.

In het veld zorgt het Integrated Visual Augmentation System er dankzij nacht- en warmtecamera’s voor dat soldaten zich beter bewust zijn van wat er in hun omgeving gebeurt. Daarnaast kunnen militairen met de headset makkelijker met elkaar communiceren en belangrijke informatie uitwisselen. Maar het geavanceerde systeem is ook nuttig voor soldaten in opleiding, meldt het leger. Door levensechte situaties te simuleren zijn ze later beter voorbereid.

Overigens zijn niet alle werknemers van Microsoft blij met de gigantische deal, zo blijkt uit onderstaande tweet:

Bronnen: US Army, New Atlas, RTL Nieuws

Beeld: Microsoft

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws