Morfius braadt drones

André Kesseler

24 March 2021 12:00

drones

Om de toenemende dreiging van drones het hoofd te bieden, komt Lockheed Martin met een vliegende magnetron.

Drones kunnen niet alleen het vliegverkeer platleggen, maar ook worden uitgerust met explosieven. Voor een paar honderd euro kan iedereen beschikken over een wapen waar zelfs het meest high tech leger nog niet echt een antwoord op heeft.

Nu wordt er al jaren gewerkt aan manieren om dat soort vijandelijke drones uit te schakelen. Van low tech oplossingen als getrainde roofvogels tot peperdure lasersystemen. Lockheed Martin heeft er nog eentje: Morfius.

Lees ook:

Rokend plastic

Morfius is een herbruikbare drone die met een lanceerbuis met een diameter van iets meer dan 15 centimeter kan worden weggeschoten. En zo’n lanceerinstallatie, die bovendien maar een kilo of 15 weegt, kan overal worden opgezet of aangehangen: van grondvoertuigen tot vliegtuigen.

drones

Als er een drone, of zelfs een hele kudde drones wordt gespot, gaat Morfius eropaf. Eenmaal in de buurt schakelt hij zijn High-Powered Microwave (HPM) in waardoor de elektronica van de drones in een rokende klomp van metaal en plastic verandert. Zie het niet al te indrukwekkende filmpje van een testvlucht:

Gigavermogen

De HPM krijgt volgens Lockheed Martin een vermogen van een gigawatt – of, zoals Lockheed het uitdrukt, een miljoen keer dat van een standaard 1000-watt magnetron. Dat roept vragen op, want hoe ga je zo’n enorm krachtig apparaat in een buisje met een middellijn van nog geen 15 centimeter onderbrengen? Maar daar wil de woordvoerder van het bedrijf dan weer niks over kwijt. Flauw.

Bronnen: Lockheed Martin, Breaking Defense

Beeld: Lockheed Martin

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws