‘Motoren F-35 kunnen sterker en zuiniger’

André Kesseler

02-06-2017 13:00:36

F-35

Motorenbouwer Pratt & Whitney zegt dat het op korte termijn krachtbronnen voor de F-35 kan leveren die het toestel meer vermogen geven.

Het bedrijf Pratt & Whitney wil F-35-motoren gaan bouwen die minder brandstof  verbruiken, maar het toestel wel meer vermogen geven. Dit zou de prestaties van de jet fighters verbeteren. De motorenbouwer noemt de nieuwe motor F-135 Growth Option 1 (vrij vertaald: F-135 Groei Optie 1) en eenmaal uitontwikkeld zou hij in alle drie de varianten van de F-35 passen. Dus niet alleen in de A-versie die Nederland gaat kopen, maar ook in de short take-off and vertical landing-versie (de F-35B) van onder meer de US Marines.

De Pratt & Whitney F135-motor in de testbank.

Win-win

De nieuwe motor kan volgens de Amerikaanse fabrikant maar liefst 10 procent meer vermogen leveren en tegelijkertijd het brandstofverbruik met 6 procent verlagen. Met de dik 3000 F-35’s die wereldwijd gaan rondvliegen, zou dat een mooie besparing op kunnen leveren. Of een groter bereik. De F-35A zou er bijvoorbeeld dik 100 kilometer verder mee kunnen vliegen.

P&W kan de nieuwe motoren al in 2020 leveren, maar dan moeten de deelnemende partners (onder wie Noorwegen, Groot-Brittannië, Japan, Turkije en Nederland), wel de knip trekken om voor de ontwikkeling ervan te betalen. En dat zou nog wel eens een probleempje kunnen worden. Volgens de vliegtuigbouwer zouden de F-135 Growth Option 1-motoren uiteindelijk niet duurder zijn dan de bestaande motoren.

Bronnen: Pratt & Whitney / Popular Mechanics

Beeld: Lockheed Martin / Pratt & Whitney

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?