NASA verstopte geheime boodschap in parachute

Laurien Onderwater

25-02-2021 11:17:05

parachute

De binnenkant van de parachute, waarmee Marsrover Perseverance veilig kon landen, had een geheime code. Binnen zes uur wisten mensen hem te kraken.

Na de zeven minuten van terreur klonken op 18 februari eindelijk de verlossende woorden “touchdown confirmed”; NASA’s Marsrover had veilig voet gezet op de rode planeet. Al vrij snel daarna begon het wagentje met beeldmateriaal door te sturen naar de aarde, zo ook een filmpje van de landing. Een van Perseverance’ camera’s stond tijdens de afdaling naar boven gericht waardoor er zicht was op de binnenkant van de parachute. En daar was iets bijzonders mee.

parachute
De landingsparachute bevatte een geheime boodschap in binaire code. © Adam Steltzner/NASA/JPL-Caltech

Lees ook:

Geheime boodschap

Tijdens een conferentie maandag vertelde Allen Chen, de ingenieur die verantwoordelijk is voor het landingssysteem, wat er te zien en te leren was in de landingsvideo. Hij voegde eraan toe dat zijn team hoopte anderen te inspireren: “Soms laten we in ons werk boodschappen achter die anderen met dat doel kunnen vinden,” zei hij. “Dus we nodigen jullie allemaal uit om een poging te wagen en je werk te laten zien.”

Al vrij snel hadden bollebozen op internet door dat de binnenkant van de parachute een geheime boodschap bevatte. Het ging om een binaire code, bestaande uit rode en witte figuren. Elke reeks rood-witte strepen stond voor één letter, en codekrakers moesten van de binnenste naar de buitenste ring lezen, met de klok mee. Nog geen zes uur later was de code gekraakt.

Maxence Abela, een 23-jarige student computerwetenschappen in Parijs, was een van de eersten die, samen met zijn vader, het bericht had ontcijferd. Dare mighty things, luidt de boodschap. Durf grootse dingen.

boodschap parachute
De 23-jarige Maxence Abela legt uit hoe hij de code heeft gekraakt. © Twitter

Durf grootse dingen

Het idee van een geheime boodschap is afkomstig van puzzelfanaat Ian Clark die de ontwikkeling van de parachute leidde en zin had in “a little fun”. Hij wist dat Perseverance zou worden uitgerust met zeven landingscamera’s waarvan er eentje op de parachute was gericht. En zo ontstond het plan om daar een berichtje in te verwerken.

De boodschap DARE MIGHTY THINGS is afkomstig van Teddy Roosevelts toespraak in 1899: “Far better it is to dare mighty things, to win glorious triumphs, even though checkered by failure, than to take rank with those poor spirits who neither enjoy much nor suffer much, because they live in a gray twilight that knows not victory nor defeat.”

Bron: The New York Times, BBC News

Beeld: NASA/JPL-Caltech

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws