Nu ook video van Perseverance’ landing

KIJK-redactie

23 February 2021 09:12

Perseverance landing

De NASA heeft het eerste videomateriaal vrijgegeven van de spannende afdaling van Marsrover Perseverance. Bekijk het filmpje.

Het was even nagelbijten, maar gelukkig verliep de landing van NASA’s nieuwe Marsrover op onze rode buurplaneet 18 februari goed. Hoewel Perseverance (Volharding) nog maar net op zijn nieuwe woon- en werkplaats is, druppelen de eerste kiekjes al binnen. Zo deelde de ruimtevaartorganisatie onlangs deze foto:

Hierop is te zien hoe het wagentje afdaalt naar Mars. Uit het stof dat op het oppervlak opwaait, blijkt hoe dichtbij het wagentje van de verlossende plof op het oppervlak is. Een meter of twee, schat Perseverance’s hoofdingenieur Adam Steltzner.

Lees ook:

Nu heeft de NASA ook een video vrijgegeven waarin de afdaling van Perseverance in de 45 kilometer wijde Jezero-krater is te zien. Zeven camera’s filmden de landing van het wagentje in kleur. Deze beelden helpen ingenieurs te begrijpen wat er gebeurt tijdens een van de meest risicovolle fases van de missie.

Minus 60 graden

De komende dagen wordt de rover klaargemaakt aan zijn tocht over het Marsoppervlak te beginnen. Volgens de NASA zullen die voorbereidingen zo’n twee weken in beslag nemen.

Eenmaal begonnen aan zijn tocht, haalt de rover de energie voor de aandrijving uit een kleine reactor met hoogradioactief plutonium. Daarmee laadt hij de twee primaire batterijen op, terwijl hij de warmte die vrijkomt gebruikt om zijn instrumenten en systemen op de juiste temperatuur te houden. Dat is een goed idee op een planeet waar het gemiddeld zo’n -60 graden Celsius is.

Tekst: Karlijn Klei/Laurien Onderwater

Beeld: NASA/JPL-Caltech

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes