Nederland is wereldkampioen robotvoetbal!

Naomi Vreeburg

2016-07-04 11:00:38

robotvoetbal

Zondag won de TU Eindhoven de wereldtitel voor beste robotvoetbalteam. En de Nederlandse zorgrobots deden het ook niet slecht.

We doen dan wel niet mee met het EK, er is toch nog een lichtpuntje voor het Nederlandse voetbal. De TU Eindhoven is namelijk voor de derde keer wereldkampioen geworden met zijn voetbalrobots. Het team TechUnited wist gisteren de titel te heroveren van China.

Penalty’s

Maar de finale was geen gesneden koek voor de Eindhovense robots. Het Chinese robotteam van de TU in Beijing kwam de eerste helft op een achterstand van 2-1, maar scoorde vijf minuten voor het einde van de wedstrijd de gelijkmaker. En hoewel de Chinezen in de verlenging een rode kaart pakten, scoorden ze wel de 2-3. Gelukkig maakten ‘onze robotjongens’ binnen een halve minuut de 3-3.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

En dus kwam het aan op penalty’s. Het Chinese team nam de eerste vijf pingels, maar de Eindhovense robotkeeper hield ze allemaal tegen. Het Nederlandse team had daarna maar een goal nodig om de titel, die in 2012 en 2014 ook al in ‘onze’ handen was, te heroveren. En dat gebeurde al na de eerste penalty. “Hoezo kunnen Nederlanders geen penalty’s nemen?”, twitterde de TU Eindhoven na afloop.

Zorgrobots

Twee andere Eindhovense robots, AMIGO en SERGIO, behaalden de tweede plek in de @Home-League, een competitie van robots die als hulpje-in-huis functioneren. De @Home-League bestaat uit het uitvoeren van opdrachten, zoals het opnemen van bestellingen voor drankjes en ze vervolgens te serveren. Ook wordt getoetst op spraak- en persoonsherkenning en navigatie. De tweede plek is een mooi resultaat, maar toch is het Eindhovense team ietwat teleurgesteld. Tijdens het EK Robocup 2016 won AMIGO de eerste prijs.

Het doel van de RoboCup-toernooien is het versnellen van de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare autonome robots. Doordat de regels steeds strenger worden en de teams na de toernooien al hun kennis moeten delen, zal de technologie sneller vooruitgaan.

Bron: TU EindhovenPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde