3 state-of-the-art fregatten

Laurien Onderwater

15 June 2017 11:00

fregatten

Bij de Koninklijke Marine denken ze hard na over de opvolger van de M-fregatten. Die zijn namelijk aan vervanging toe. De nieuwe fregatten moeten net zo veelzijdig, maar een stuk groter worden. Maar deze drie buitenlandse fregatten zijn minstens zo geavanceerd.

1. Type F125

De eer van het grootste fregat gaat naar Duitsland. De F125-klasse meet maar liefst 7100 ton schoon aan de haak. Het eerste fregat, de Baden-Württemberg, wordt halverwege dit jaar in dienst gesteld. Er volgen nog drie zusterschepen. Ze kunnen twee jaar achter elkaar worden ingezet zonder dat ze terug hoeven naar hun thuishaven.

2. FREMM

De Fregate Europee Multi- Missione zijn met 6700 ton ook forse apparaten. Italië krijgt er tien en in Frankrijk wordt een kleinere variant (6000 ton) gebouwd. Ook Egypte en Marokko hebben er elk eentje en verder is er interesse uit Canada, Australië en Griekenland om FREMM’s te laten bouwen.

3. Type 26

De Engelse tegenhanger van ons nieuwe fregat wordt het Global Combat Ship. Met 6900 ton en 150 meter lengte zeker geen kleintje. Vanaf het midden van de jaren twintig worden er acht toegevoegd aan de Royal Navy. Ze kosten ongeveer 1,2 miljard euro per stuk.

Dit is een kader uit het artikel ‘Hightech-werkpaard gezocht’ te vinden in KIJK 7/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 juni tot en met 19 juli.

Tekst: Rick van de Weg

Beeld: Mediacentrum Defens

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!

 


Meer Artikelen