VS doen geslaagde test met ICBM-killer

André Kesseler

31-05-2017 16:00:52

Pentagon

Het Pentagon heeft een succesvolle test uitgevoerd met een afweersysteem voor intercontinentale raketten.

Zowel China als Noord-Korea werken aan ICBM’s (intercontinental ballistic missiles). Zo’n wapen beschrijft een baan door de ruimte en komt vervolgens met een snelheid van duizenden kilometers per uur naar beneden. De raketten zouden, eventueel uitgerust met een kernkop, het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken. En een iets andere versie (een anti-ship ballistic missile of ABSM) kan met gemak een vliegdekschip naar de kelder helpen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het is dus niet zo gek dat de Amerikanen heel hard (en al sinds 1999) aan een afweersysteem werken om dit soort raketten mee te kunnen onderscheppen. Maar dat is lastig. Het trucje wordt wel eens omschreven als het uit de lucht schieten van één kogel met een andere kogel.

Interceptor

Van de zeventien pogingen om met zo’n interceptor tijdens een test een aanstormende raket te raken, waren er maar negen succesvol. Daar kan er nu dus eentje worden bijgeschreven. Het Pentagon lanceerde vanaf de Marshalleilanden in de Stille Oceaan een intercontinentale raket. Een radarsysteem pikte de raket op en volgde hem, waarna een afweerraket vanaf de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië de ICBM uit de lucht haalde.

De Amerikaanse vice-admiraal Jim Syring en directeur van het Missile Defence Agency noemde het “Een kritieke mijlpaal voor het programma. Dit systeem is van vitaal belang om ons thuisland te verdedigen en deze test toont aan dat we beschikken over een capabel en geloofwaardig afschrikmiddel tegen een echte bedreiging.”

Het zou tijd worden. De VS hebben namelijk de afgelopen jaren naar schatting 123 miljard dollar in het raketafweersysteem geïnvesteerd.

Bronnen: Breaking Defense / Popular Mechanics

Beeld: USAF Photo / Boeing

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?