Prototype van de AirCar voltooit eerste vlucht

Laurien Onderwater

01-07-2021 09:00:00

AirCar

Het Slowaakse bedrijf KleinVision heeft zijn vliegende auto AirCar getest. Met succes.

Al in 1485 speelde Leonardo da Vinci met ideeën voor voertuigen die konden rijden én vliegen. Anno 2021 wordt het idee van de vliegende auto steeds tastbaarder. Niet alleen timmert het Brabantse bedrijf PAL-V hard aan de weg (hierover meer in KIJK 8/2021, vanaf 22 juli te koop), ook het bedrijf KleinVision werkt aan een vliegende auto. Een prototype van deze AirCar maakte onlangs zijn eerste vlucht.

Lees ook:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

AirCar

De vliegende auto steeg op van de luchthaven van de Slowaakse stad Nitra en landde in hoofdstad Bratislava. Over deze afstand van 75 kilometer deed de AirCar 35 minuten. Aan het einde van de vlucht drukte de uitvinder, Stefan Klein, op een knop om de vleugels in welgeteld twee minuten en vijftien seconden in te klappen. Daarna reed hij de auto rechtstreeks van het vliegveld naar huis.

Volgens Klein bereikte hij in het voertuig een hoogte van 2,5 kilometer en kon het scherpe bochten van 45 graden prima aan. In tegenstelling tot VTOL’s (Vertical Take-Off and Landing) heeft de AirCar een landingsbaan nodig om op te stijgen en te landen. Het prototype is overigens uitgerust met een BMW-motor van 117,5 kW (160 pk).

KleinVision werkt al ruim dertig jaar aan zijn vliegende auto. Met 142 succesvolle landingen en meer dan 40 vlieguren op zak, is Stefan Klein ervan overtuigd dat het prototype klaar is om het conceptstadium achter zich te laten.

SPECS

NaamAirCar
BedrijfKleinVision
Kruissnelheid190 km/u
Capaciteit2 personen (max 200 kg)
Motor160 pk-benzinemotor
Duur transformatie2 min 15 sec

Meer lezen over (de toekomst van) vliegende auto’s? KIJK bezocht de fabriek van PAL-V, mocht de vliegende auto van dichtbij bekijken en er zelfs – in de simulator – mee de lucht in. Meer hierover lees je in KIJK 8/2021 die vanaf 22 juli in de schappen ligt.

Bronnen: KleinVision, Engadget, RTL Nieuws

Beeld: KleinVision

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?