QueSST vliegt straks in STILTE!

André Kesseler

18 March 2020 18:00

QueSST

Bij de NASA en Lockheed Martin werken ze al een tijdje aan de QueSST, een opvolger van de wereldberoemde Concorde. Tijd voor een timelapse.

QueSST staat voor Quiet Supersonic Transport; een stillere versie van het beroemde, supersonische passagierstoestel Concorde. Een van de problemen die de Concorde had, was dat het toestel boven land niet door de geluidsbarrière mocht gaan. Dat veroorzaakte namelijk zo’n harde supersonische knal dat op de grond de ramen aan diggelen konden springen. Door die beperking kon de Concorde eigenlijk alleen maar worden ingezet voor vluchten over de Atlantische Oceaan. De NASA zoekt, samen met Lockheed Martin, naar een manier om een stiller supersonisch vliegtuig te bouwen.

Lees ook:

QueSST

Opmerkelijk genoeg wordt het futuristische toestel in elkaar gezet met onderdelen uit een heleboel andere vliegtuigen. Vooral militaire, waaronder de F-16 en de F-117A Nighthawk. Dat allemaal om de ontwikkelingskosten voor de experimentele X-59 QueSST zo laag mogelijk te houden. Het Low Boom Flight Demonstrator Project, uitgevoerd door vliegtuigbouwer Lockheed Martin, moet uiteindelijk leiden tot een toestel dat op een kilometer of 18 hoogte zo stil mogelijk met een snelheid van zo’n 1500 kilometer per uur richting zijn bestemming kan rossen.

Debeetjes

Zo stil mogelijk betekent overigens een perceived decibel level (het geluidsniveau dat je op de grond hoort) van 75 decibel. Ter vergelijking: bij de Concorde lag dat op 105 dB. NASA en Lockheed Martin hebben een fraaie timelapse van de bouw gemaakt. En dat ziet er zo uit.

Bronnen: NASA, Popular Mechanics

Beeld: Lockheed Martin

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes