PAL-V: de auto stijgt op

KIJK-redactie

20 July 2021 14:00

PAL-V

Eeuwenlang was het een droom. Maar nu staat hij startklaar in een werkplaats in Noord-Brabant: de vliegende auto. KIJK ging erheen, mocht hem van dichtbij bekijken en er zelfs – in de simulator – mee de lucht in.

Flughagen Innsbruck, Oostenrijk. We rollen langzaam over het grijze beton van de startbaan. Links en rechts groene berghellingen. Achter ons het brommen van de motoren en het snorren van de duwpropeller. Rechterhand aan de stuurknuppel, voeten bij de stuurpedalen. Gashendel naar voren.

Dertig, veertig kilometer per uur. Boven onze hoofden draait steeds sneller de tweebladige rotor van de ‘draaivleugel’. Vijftig, zestig, zegt de teller in het digitale dashboard. De startbaan schiet onder ons door. Dan, bij 80 km/u, komt de neus omhoog. Meteen dat lichte gevoel – we zijn los.

Oké, dit was een simulatie. Maar zo simpel is vliegen met je eigen auto dus: je komt aanrijden bij een leeg en vlak stuk gras (200 meter gras of verharde ondergrond is genoeg), klapt de rotor en de staart uit en binnen een paar minuten ben je off-road. Het enige wat je hoeft te doen, is de auto ‘transformen’ van een lage en brede driewielige sportwagen tot je eigen vliegmachine. Dat gaat deels automatisch met een druk op de knop, deels met de hand: staartstuk uitschuiven, duwpropeller uitvouwen, rotormechanisme omhoog klappen, rotorbladen uitspreiden en alles netjes vergrendelen. Daarna doe je nog een check van de belangrijkste systemen en binnen 180 tellen ben je ready for take-off.

Dit is het begin van het artikel ‘De auto stijgt op’ te vinden in KIJK 8/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 juli tot en met 18 augustus.

Win! PAL-V FlyDrive Experience

Wil je zelf ervaren hoe het is om met een autogiro als de PAL-V te vliegen? Dat kan! KIJK mag twee lezers blij maken met een FlyDrive Experience. Meer info vind je hier.

Meer informatie:

Tekst: Leonard van den Berg

Beeld: Jerome Wassenaar

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen