Rennen de robots ons straks voorbij?

KIJK-redactie

28 September 2021 12:00

Atlas robots

Een mensachtige robot die zich onder ons begeeft en allerlei taken van ons overneemt. Als het aan Elon Musk ligt komt die over een paar jaar op de markt. Dan zullen we ook zien of zo’n robot op de werkvloer ooit écht zelfstandig wordt. En hoe we ons daar dan bij voelen.

Links, rechts, links, rechts. Met de soepelheid van een volleerde parkour-renner springt Atlas van de ene schuine helling op de andere, om vervolgens zonder te stoppen via een groot houten krat op een tafel te belanden. Terwijl hij over balken hupst en een trap oprent, voegt een vriend zich bij hem op dezelfde hindernisbaan. Als slotstuk maken beide twee achterwaartse salto’s. Een tikje arrogant veegt een van hen daarna zijn schouders af, alsof hij wil zeggen: “Was dat nou zo moeilijk?”

Het potje freerunnen vertoonden de twee Atlas-robots was half augustus in een video van Boston Dynamics. Met enige regelmaat laat dit Amerikaanse bedrijf met beeldmateriaal zien waartoe zijn machines in staat zijn. In eerdere filmpjes maakte Atlas koprollen, sprong hij over boomstammen en deed hij een schroef in de lucht. En afgelopen kerst danste de robot er lustig op los op het nummer Do you love me? van The Contours. En daarbij was hij aardig soepel in de heupen.

Dit is het begin van het artikel ‘Rennen de robots ons straks voorbij?’ te vinden in KIJK 11/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 14 oktober tot en met 17 november.

Meer informatie:

Tekst: Nick Kivits

Beeld: Boston Dynamics

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen