Robotische viervoeter wordt scherpschutter

Karlijn Klei

15-10-2021 15:00:00

Het gedragen scherpschutterssysteem is onbemand, maar niet autonoom. Doemscenario’s van gevaarlijke, losgeslagen robots moeten daarmee uitblijven.

We kennen allemaal de vrolijke beelden van dansende (lees: twerkende) robot’hond’ Spot van roboticabedrijf Boston Dynamics. Maar de militaire tegenhanger Ghost Robotics laat een heel andere, aanzienlijk minder aandoenlijke kant van robotische viervoeters zien. Het bedrijf rustte zijn Vision-60 uit met SPUR: een scherpschuttersgeweer met een bereik van 1200 meter.  

Lees ook:

Sniper

Het in Philadelphia (VS) gevestigde Ghost Robotics, dat sinds 2015 vierpotige robots ontwikkelt, presenteerde zijn met SPUR uitgeruste vierpotige Vision-60 onlangs tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Association of the United Stated Army in Washington DC.

SPUR, voor Special Purpose Unmanned Rifle, is ontwikkeld door Sword Defense Systems. Het systeem (7,7 kg), dat bestaat uit infraroodnachtcamera’s en een 6,5 mm scherpschuttersgeweer, past op de rug van een ‘robothond’ naar keuze.

Niet autonoom

Vierpotige robots zoals Vision (en Spot) kunnen zich zonder veel moeite een weg banen door gebieden die voor mensen gevaarlijk en voor voertuigen moeilijk begaanbaar zijn. Dat is volgens CEO van Ghost Robotics Jiren Parikh ook de reden dat klanten de viervoeters kozen. De bots kunnen zich op een geschikte plek settelen, terwijl de schutter die SPUR bestuurt, zich veilig op afstand schuilhoudt.

Die schutter belooft overigens vooralsnog ook nodig te blijven: het systeem is onbemand, maar niet autonoom. Vision en ‘soortgenoten’ zouden het geweer niet zelf kunnen gebruiken.

Hoewel Parikh spreekt van ‘klanten’ en Ghost Robotics in een twitterbericht over de sniper-robot de US Special Operations Command tagde, is het nog niet duidelijk of er partijen geïnteresseerd zijn in de viervoetige scherpschutterrobot.

Weerstand

Waar de felgekleurde Spot robotische ‘honden’ aanvankelijk in een relatief vrolijk daglicht zette, is er steeds meer weerstand tegen dergelijke, vierpotige robots. Zo beëindigde de politie van New York (NYPD) vroegtijdig het ‘contract’ van hun Spot Digidog omdat de robot bron werd van verhitte discussie. Na de inzet van Digidog bij de inval in een woning in The Bronx in februari spraken critici van ‘dystopische taferelen’.

Parikh meent dat de weerstand het gevolg is van twee dingen. Enerzijds stelt hij dat de gelijkenis van de robots met dieren ongemak oproept. Anderzijds hebben sciencefictionfilms met verhalen over gevaarlijke robots volgens de CEO decennia lang bijgedragen een slechte reputatie.

Laten we eerlijk zijn, het uitrusten van robotische viervoeters met scherpschuttergeweren zal hun imago bij het gewone publiek natuurlijk ook geen goed doen.

Bronnen: Ghost Robotics, Sword Defense Systems, New Scientist, New Atlas

Beeld: Ghost Robotics, Sword Defense Systems, Ghost Robotics/Twitter

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws