Politie stuurt robothond Digidog de laan uit

Karlijn Klei

01-05-2021 08:59:00

Spot robot Boston Dynamics

Wereldstad of niet, New York is duidelijk niet toe aan het inzetten van robothonden door de politie. De lease werd vroegtijdig beëindigd.

Het imago van Boston Dynamics’ mechanische viervoeter Spot heeft de afgelopen maanden een deuk opgelopen. Waar de politie van New York (NYPD) hun exemplaar – die ze Digidog doopten – in december nog verwelkomde als een waardevol stuk futuristische tech die hun werkzaamheden makkelijker en veiliger zou maken, geven ze de robothond, die bij het publiek veel weerstand opriep, nu vroegtijdig de zak.

Lees ook:

Verontwaardiging

Ondanks het initiële enthousiasme van de lokale politie, bleek al gauw dat de New Yorkers minder gecharmeerd waren van de hondachtige robot. Vrij snel na de eerste openbare verschijningen van de politie met Digidog, gingen filmpjes van verontwaardigde omstanders het internet over.

De vierbenige robot werd bron van een verhitte discussie. Na de inzet van Digidog bij de inval in een woning in New Yorkse wijk The Bronx in februari, spraken critici van ‘dystopische taferelen’. Ook eerder deze maand, toen de NYPD Digidog in Manhattan inzette, borrelde de verontwaardiging bij de inwoners van de stad op.

Einde oefening

Nu blijkt dat de robothond vroegtijdig terugkeert naar Boston Dynamics. In een reactie op een dagvaarding met het verzoek tot het dossier rondom Digidog, liet de politie weten het leasecontract per 22 april beëindigd te hebben, aldus The New York Times. Het contract, dat volgens de Times ruim 78.000 euro waard is, zou tot augustus dit jaar lopen.

In dienst

Momenteel zijn er wereldwijd ongeveer 500 robothonden ergens ‘in dienst’, met name bij nutsbedrijven, op bouwplaatsen of andere commerciële locaties waar mogelijk onveilige situaties kunnen ontstaan – zoals als geigerteller in Tsjernobyl. Slechts vier van de mechanische viervoeters zouden door politie worden ingezet.

Afgelopen woensdag zei een woordvoerder van Boston Dynamics dat de robots van het bedrijf “niet ontworpen zijn om te gebruiken als wapens, om schade toe te brengen of mensen of dieren te intimideren.” Wanneer en of Spot weer door politie ingezet zal worden, is nog niet duidelijk.

Bronnen: New York Times1, 2, Futurism

Beeld: Boston Dynamics

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws