Hyundai geeft Spot een baan als bewaker

Loys Bakker

21 September 2021 09:00

Hyundai Spot

Spot, de vierpotige robot van Boston Dynamics, gaat aan de slag als bewaker in een Zuid-Koreaanse autofabriek.

Spot heeft een nieuw baasje: Hyundai Motor Group. Eerder dit jaar, in juni, heeft het Zuid-Koreaanse concern Boston Dynamics overgenomen. Dong Jin Hyun, hoofd van Hyundai’s roboticalab, laat nu weten dat Spot aan de slag kan met zijn eerste klus: het veilig houden van een Kia-fabriek.

Lees ook:

De efficiënte waakhond

Spot heeft al meerdere functies op zijn cv staan. De mechanische ‘hond’ (zoals velen hem zien) is ingezet op boorplatformen, industrieterreinen en zelfs in spookstad Tsjernobyl. Daar heeft hij gebieden gecontroleerd op brandgevaar, gaslekken en radioactiviteit. Hyundai denkt daarom dat Spot ook talent heeft voor het bewaken van fabrieken.

Omdat de robot redelijk klein is, inspecteert hij plekken waar mensen niet zo makkelijk bij kunnen. Deze verscholen stukken terrein analyseert hij met zijn 3D-LiDAR, waarmee hij scans maakt van de fabriek. De informatie van de scans wordt gecombineerd met beelden van zijn warmtecamera. Zo herkent Spot niet alleen mensen die in zijn buurt staan, maar bijvoorbeeld ook brandgevaar. Dankzij machine learning begrijpt Spot waar hij zich in de fabriek bevindt. Zo kan hij op eigen houtje het terrein surveilleren.

Als Spot brand of ander gevaar opmerkt, bericht hij de werkers in de fabriek meteen. Die krijgen de melding binnen via een beveiligde webpagina, waar een livestream weergeeft wat Spot allemaal ziet. Als het nodig is, kan de manager van de fabriek Spot ook zelf besturen via deze pagina. Om een inbreker te laten schrikken, bijvoorbeeld.

Roedel met doel

De test in de Kia-fabriek is het laatste onderdeel van Spots’ sollicitatieronde. Hierna gaat Hyundai de effectiviteit van de robot evalueren en beslissen of hij ondersteuning kan bieden bij de nachtbewaking van autofabrieken. Als Spot slaagt, kan er een hele roedel waakhonden aan de bak.

Bronnen: Gizmodo, News18

Beeld: Hyundai

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws