Royal Navy laat robotboot Madfox te water

Laurien Onderwater

29-03-2021 15:00:00

Madfox

De Britse marine heeft onlangs een nieuw autonoom vaartuig in de vloot verwelkomd: Madfox.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie is allang overstag: autonome voer- en (lucht)vaartuigen zijn de toekomst. Het Pentagon heeft dan ook al flink wat geld gestoken in de ontwikkeling van autonome subs, drones en legertrucks.

De Britten kunnen natuurlijk niet achterblijven en daarom werken de Royal Navy en de Royal Marines al enige tijd aan uitbreiding van hun autonome uitrusting. De nieuwste toevoeging is de zelfstandige robotboot Maritime Demonstrator For Operational eXperimentation (Madfox). En dit vaartuig is nu klaar om te water te worden gelaten.

Lees ook:

Madfox

Madfox is gebaseerd op het L3Harris Mast-13-vaartuig (Mast staat voor Maritime Autonomy Surface Testbed) dat in 2016 zijn debuut op de Londense rivier Thames maakte. Deze autonome speedboot is niet ontworpen om wapens aan boord te dragen, maar eerder voor bewakings- en verkenningsdoeleinden. Het nieuwe vaartuig is eigenlijk een geüpgradede versie van Mast-13.

Madfox kan op afstand worden bediend maar ook autonoom opereren. Met behulp van geavanceerde sensoren voert de boot verkenningsmissies en surveillancepatrouilles uit, en kan hij schepen in de haven beschermen. Dit laatste kenmerk is vooral handig voor de nieuwe Type 26- en Type 31-fregatten van de Britse marine die momenteel in aanbouw zijn.

NavyX, het onderzoeksinstituut van de Britse marine (of het Britse equivalent van DARPA), gaat het vaartuig nu een jaar lang testen voordat het officieel in gebruik wordt genomen. Daarnaast onderzoekt het hoe dit soort Uncrewed Surface Vessels (USV’s) kan inzetten in het hele scala van militaire operaties.

Bekijk hier de ‘roboot’ in actie:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Royal Navy, New Atlas

Beeld: Royal Navy

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws