De Royal Navy heeft ambitieuze plannen

Laurien Onderwater

10 September 2017 10:59

royal navy

De Britse Koninklijke Marine wil een nieuw type ‘budget’ fregatten gaan maken waarvan de eerste exemplaren in 2023 klaar moeten zijn.

Nog geen maand nadat het grootste vliegdekschip van de Britse Koninklijke Marine – de HMS Queen Elizabeth – de thuishaven van Portsmouth bereikte, heeft Groot-Brittannië alweer nieuwe plannen. Onlangs kondigde de minister van Defensie aan dat de regering een nieuwe klasse fregatten wil gaan bouwen die per stuk niet meer dan 250 miljoen pond (bijna 274 miljoen euro) mogen kosten.

Type 31e

De nieuwe fregatten worden Type 31e genoemd en het is de bedoeling dat ze ‘het gat zullen opvullen dat de Type 26-fregatten gaan achtergelaten’. Want van de nieuwe Type 26-schepen worden er slechts acht gemaakt.

De 31e zal zich vooral bezig gaan houden met maritieme veiligheid, vloten begeleiden, patrouilleren in onder andere de Zuid-Atlantische Oceaan en de Caribische zee, en het vervullen van NAVO-plichten.

Om deze taken te kunnen uitvoeren, worden de fregatten uitgerust met een hangar en een vliegdek voor een kleine helikopter en onbemande vliegtuigen. Daarnaast biedt het schip opslagplaatsen voor boten en accommodatie voor 80 tot 100 bemanningsleden.

Koopje

De Royal Navy erkent dat het een krap budget is, maar dat dat nodig is om ze in grotere aantallen te kunnen produceren. Anders blijft Engeland in een “vicieuze cirkel hangen waarbij er van elk duur, gespecialiseerd fregat maar een paar worden geproduceerd,” aldus admiraal Philip Jones.

Klinkt 250 miljoen pond niet als een krap budget? Als je bedenkt dat de Queen Elizabeth zo’n 3,5 miljard pond heeft gekost, is 250 miljoen per schip maar een schijntje.

Bronnen: Royal Navy, New Atlas

Beeld: Royal Navy (artist’s impression)

Lees ook:

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws