Slimme zool meet jouw voetbalvaardigheid

Annelies Bes

11 March 2020 13:43

Smart inlegzool GMR Adidas

Google, Adidas en EA Sports hebben een slimme inlegzool ontwikkeld, waarmee je beloningen kunt vrijspelen in FIFA.

Langzaam maar zeker eist smart-technologie zijn plek op in het dagelijks leven. Niemand kijkt raar op als iemand zijn e-mails checkt vanaf zijn smartwatch, of de Google home-speaker de opdracht geeft muziek te draaien. Draagbare software zien we nu ook steeds vaker verweven in onze kleding, zoals deze Emoji-jas die de fietsveiligheid in het verkeer moet waarborgen.

Nu komt Google-project Jacquard, in samenwerking met Adidas en EA Sports FIFA, met een nieuwe kledinggadget: de Adidas GMR (spreek uit als: gamer). Dit keer gaat het om slimme inlegzool die jouw voetbalbewegingen live volgt.

Lees ook:

Algoritmes

Het gaat om een klein apparaat, een Jacquard Tag, bepakt met een gyroscoop, snelheidsmeter en processor, dat in de onderkant van een speciale zool geklikt wordt. Deze zool schuif je vervolgens in je favoriete sportschoen van je dominante voet. Via ingewikkelde algoritmes meet en onderscheidt het apparaatje voetbalbewegingen. Zo telt de zool het aantal passes, de schietkracht, de gelopen afstand en de sprintsnelheid.

De Adidas GMR inlegzool bevat een slim meetapparaat (Jacquard Tag) die de voetbalbewegingen meet.

FIFA beloningen

Al deze statistieken zijn zichtbaar in de bijbehorende Adidas GMR-app. Maar misschien leuker is de mogelijkheid deze gegevens te koppelen aan het bekende voetbalspel FIFA Mobile. Terwijl je in real-life een balletje trapt, kun je beloningen vrijspelen in de app. Zo kun je door uitdagingen te voltooien ‘geld’ verdienen of vaardigheden van spelers uit je Ultimate Team™ verbeteren. Daarnaast is het mogelijk de statistieken met vrienden te vergelijken op een ranglijst.

De smartzool is nu verkrijgbaar in geselecteerde Adidas-winkels en via de website, voor 35 euro. En ook al zit het apparaatje maar in een zool, het bedrijf is gelukkig wel zo lief om een compleet setje te sturen.

Bronnen: Adidas, New Atlas

Beeld: Adidas, Jacquard

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws