Snowbot bevrijdt Snowden

KIJK-redactie

08-09-2016 16:00:46

snowbot

Edward Snowden is vrij. Vanuit zijn ballingsoord in Moskou reist hij door de Verenigde Staten in de gedaante van de telepresence-robot Snowbot.

De beroemdste klokkenluider ter wereld (en onze kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar, zie KIJK 9/2016 – red.) heeft politiek asiel in Rusland. Als hij zich in levenden lijve zou vertonen in een land dat goede banden heeft met de VS, wachten hem waarschijnlijk soortgelijke problemen als Julian Assange. De voorman van WikiLeaks durft sinds 2012 de ambassade van Ecuador in Londen niet uit, omdat hij bang is dat Engeland hem uitlevert aan Zweden, en Zweden hem doorstuurt naar de VS.

Snowbot

Maar Snowden heeft een interessante manier gevonden om toch in hoogsteigen persoon lezingen en interviews te geven en collega-beroemdheden te ontmoeten. Hij maakt gebruik van een BeamPro telepresence-robot van het Franse bedrijf Awabot. Dat is, oneerbiedig gezegd, een beeldscherm op een statief met wieltjes dat onder Snowden-volgers intussen bekendstaat als de Snowbot. Als er wifi in de buurt is, kan Snowden vanuit Moskou inloggen en het apparaat besturen. Via het cameraatje in het beeldscherm kan hij om zich heen kijken; en dankzij zijn eigen webcam verschijnt zijn gezicht op datzelfde scherm.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dit filmpje wordt ook besproken in de rubriek ‘Blankesteijns bites’ in KIJK 10/2016. Dit nummer ligt in de winkel van 22 september tot en met 19 oktober.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis