Elektrisch vliegtuigje tikt ruim 600 km/uur aan

Laurien Onderwater

22-11-2021 15:14:25

Spirit of Innovation

De Spirit of Innovation van Rolls-Royce zou maar liefst drie wereldrecords hebben gebroken. Ze zijn alleen nog niet erkend door de Fédération Aéronautique Internationale.

Supersnel vliegen zonder daarbij een druppel kerosine te verbranden – dat is de ambitie van vliegtuig- en scheepsmotorengigant Rolls-Royce. Het bedrijf is al een aantal jaren bezig met de ontwikkeling van een elektrisch eenpersoonsvliegtuigje. Dat resulteerde in de Spirit of Innovation dat het snelheidsrecord van Siemens in 2017 (338 kilometer per uur) moest breken. Daar is het elektrische toestel ruimschoots overheen gegaan. Tijdens een vlucht boven het testterrein van het Britse leger bereikte het een topsnelheid van 623 km/uur.

Lees ook:

Spirit of Innovation

In 2019 maakte Rolls-Royce zijn plannen bekend om het snelste elektrische toestel ter wereld te ontwikkelen. Daarbij kreeg het hulp van de Britse motorenfabrikant YASA en start-up Electroflight. De bedrijven maakten het vliegveld van Gloucestershire, vlakbij Cheltenham in het zuidwesten van Engeland, tot hun basis. Technici, ontwerpers en data-specialisten werkten er sindsdien hard aan de Spirit of Innovation. Het project kon zelfs op financiële steun rekenen van de Britse overheid die hoopte dat het elektrisch vliegen zo een flinke boost zou krijgen.

In maart dit jaar voltooide het vliegtuig zijn eerste taxitests, en in september koos het voor het eerst het luchtruim. Toen vloog het toestel ruim 15 minuten. De laatst vlucht, die vorige week plaatsvond, deed Rolls’ droom uitkomen: het oude record van Siemens aan diggelen slaan. Met een maximumsnelheid van 623 km/uur is de Spirit of Innovation niet alleen het snelste elektrische vliegtuig, maar volgens Rolls-Royce het snelste elektrische voertuig ter wereld.

Dat kreeg het eenpersoonsvliegtuigje voor elkaar dankzij zijn accupakket bestaande uit 6000 cellen. Rolls-Royce omschrijft het zelf als “het meest energiedichte pakket dat ooit in een vliegtuig is geïntegreerd”. Die batterijen zijn goed voor een vermogen van 400 kW.

Drie wereldrecords

Naast deze topsnelheid brak het elektrische vliegtuig meerdere wereldrecords, aldus Rolls-Royce. Zo zou het toestel op 16 november over een afstand van drie kilometer een topsnelheid van 555,9 km/uur hebben bereikt – een verbetering van het huidige record met 213,04 km/uur. En tijdens een langere vlucht haalde het 532,1 km/uur over een afstand van 15 kilometer – 292,8 km/uur sneller dan het oude record. Tot slot deed Spirit of Innovation over een klim van 3000 meter slechts 202 seconden – 60 seconden sneller dan het huidige record.

Rolls-Royce heeft de records ingediend bij de Fédération Aéronautique Internationale (FIA). Nu is het afwachten of deze internationale organisatie, die wereldluchtvaart- en ruimtevaartprestaties certificeert, de records als zodanig erkent.

Bekijk hier de Spirit of Innovation in actie:

Bronnen: Rolls-Royce, New Atlas

Beeld: Rolls-Royce

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes