Stratolaunch lanceert hypersonische toestellen

Laurien Onderwater

02 April 2020 14:59

Talon-A hypersonische toestellen

Het bedrijf achter ‘s werelds breedste vliegtuig heeft bekendgemaakt naast satellieten ook hypersonische toestellen te willen lanceren.

In 2011 richtte Paul Allen (een van de Microsoft-vaders) het bedrijf Stratolaunch op. Het doel: een vliegende lanceerbasis ontwerpen die snel en stukken goedkoper satellieten in een baan om de aarde kan brengen. Die lanceerbasis kwam er, een toestel met een spanwijdte van maar liefst 118 meter.

Helaas overleed Allen in 2018, en het jaar erop werd Stratolaunch verkocht. Nu is op de website van Stratolaunch te lezen dat het bedrijf zichzelf opnieuw heeft uitgevonden als een bouwer, tester en operator van hypersonische toestellen.

Lees ook:

Hypersonisch

Hypersonische voertuigen verplaatsen zich met minstens vijf keer de geluidssnelheid (Mach 5). De toestellen van Stratolaunch, Talon-A geheten, zouden zelfs snelheden van Mach 7 kunnen halen. Elk raket aangedreven vliegtuig is 8,5 meter lang, heeft een spanwijdte van 3,4 meter, en weegt ruim 2700 kilo.

De Stratolaunch Carrier – zoals het vliegtuig met twee rompen nu heet – kan per vlucht drie Talon-A’s meenemen en ze op een hoogte van 10 kilometer lanceren. Vervolgens landen de drie hypersonische toestellen autonoom, als hun missie is voltooid. “Het voertuig zal ook op eigen kracht autonoom kunnen opstijgen via een conventionele landingsbaan”, voegt Stratolaunch-woordvoerder Art Pettigrue er nog aan toe.

Talon-A

De Talon-A’s kunnen worden uitgerust met verschillende payloads en zijn volledig herbruikbaar. Ze zijn ontworpen om snelle, herhaaldelijke tests van hypersonische vluchttechnologieën mogelijk te maken voor verschillende toepassingen.

Stratolaunch zegt dat het genoeg financiering heeft om de ontwikkeling van Talon-A mogelijk te maken. In 2022 moeten zowel de hypersonische toestellen als de Stratolaunch Carrier in gebruik worden genomen.

Bronnen: Stratolaunch, Live Science, New Atlas

Beeld: Stratolaunch

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws