Triton komt met nieuwe minionderzeeër

André Kesseler

24 February 2021 12:00

Triton

Dankzij verschillende generaties minionderzeeërs konden we kennismaken met de wondere onderwaterwereld. De nieuwe Triton sub gaat dieper dan ooit tevoren.

Als je ‘een beetje’ geld hebt, kun je per minionderzeeër de duistere dieptes opzoeken. Dat doen rijke particulieren, maar ook wetenschappers, film- en documentairemakers. Vooral de laatste gebruiken dan het liefst een onderzeeërtje met een dikke bol van acryl, omdat ze zo een panoramische blik krijgen op de onderwaterwereld die optische nauwelijks wordt vervormd. Makers van de BBC-serie Blue Planet II bijvoorbeeld konden geen onderscheid maken tussen opnamen die vanuit de dikke bubbel waren gemaakt en die van de externe camera’s.

De huidige generatie ‘bubbel-onderzeeërs’ kan tot een diepte van zo’n 2,3 kilometer . Maar het Amerikaanse bedrijf Triton werkt aan een versie, de Triton 13000/2 Titanic Explorer, die wel 4 kilometer onder de golven kan duiken.

Lees ook:

minionderzeeër

Bollen plakken

Triton en ook andere bedrijven maakten de dikwandige cockpits van acryl door twee halve bollen te fabriceren en die met een speciale lijm aan elkaar te zetten. Triton bedacht een nieuwe methode, waarbij de bol van één stuk kunststof wordt gemaakt door het materiaal heel gelijkmatig te verwarmen en langzaam in de vorm te persen.

Volgens de fabrikant is de Titanic Explorer te water te laten, kan dan zijn vleugels uitvouwen om vervolgens zonder aandrijving in lange bochten naar de gewenste diepte te duiken. Die Silent Glide-optie maakt het mogelijk om opnamen te maken of observaties te doen zonder het zeeleven te verstoren. Mét aandrijving zit de minionderzeeër binnen twee uur op de maximale diepte van 4000 meter. En dat maakt dus een bezoekje mogelijk aan het wrak van de legendarische oceaanstomer Titanic, die op een diepte van zo’n 3800 meter, zo’n 600 kilometer ten zuidoosten van de kust van Newfoundland ligt.

minionderzeeër

12 uur duiken

De tweepersoons Titanic Explorer krijgt voldoende batterijvermogen en zuurstof voor een trip van maar liefst 12 uur. De vier elektrisch aangedreven thrusters zijn ondergebracht in de vleugels, waar overigens ook de nodige ophangpunten voor extra lampen en externe camera’s te vinden zijn.

De prijs van dit nieuwe speeltje is niet bekend, maar als het getal op je bankrekening uit minder dan zeven cijfers bestaat en de eerste niet hoger is dan 4, hoef je er sowieso niet over na te denken. En hé, misschien geldt voor mini-onderzeeërs wel het zelfde als voor een boot. Er zelf eentje bezitten, is niet verstandig. Het is veel beter om iemand te kennen die zo’n ding heeft.

Specs

Lengte 4,45 meter
Breedte 2,75 meter
Breedte uitgeklapte vleugels 6 meter
Hoogte 3 meter
Gewicht 12.000 kg
Max. duikdiepte 4000 meter
Laadvermogen 500 kg
Bemanning piloot + 1 passagier
Topsnelheid 5,56 km/u

Bronnen: Triton Submarines, New Atlas

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws