Nieuwe generatie Russische subs in aanbouw

André Kesseler

26-02-2020 16:00:00

Laika-klasse

De eerste plannen voor de Laika-klasse, een nieuwe type onderzeeboten, zijn nu opgedoken.

Rusland heeft voor de verdediging altijd zwaar geleund op een forse vloot onderzeeboten. Tot het arsenaal behoren onder meer elf Ballistic missile submarines (SSBN), negen onderzeeboten die bijvoorbeeld kruisraketten kunnen afschieten (SSGN), zestien nucleaire onderzeeboten (SSN) en een dikke twintig conventionele subs (SSK). Op de Borei- en de Yasen-klasse na zijn de meeste al tientallen jaren oud. En dus wil het land een nieuwe generatie onderzeeboten bouwen, helemaal nieuw ontwikkeld van de kiel tot de bovenkant van de toren.

Lees ook:

Laika

De klasse wordt ontwikkeld onder de naam Laika door het ontwerpbureau Malachite uit Sint Petersburg. Het wordt een fors apparaat met een waterverplaatsing van 11.340 ton. Ter vergelijking; de Amerikaanse Virginia-klasse (foto hieronder) haalt 8700 ton. Waar de meeste westerse landen voor een zo slank mogelijke sigaar gaan, kiezen de Russen voor een bredere romp die wat meer ruimte biedt. De maximale duikdiepte van de Laika-klasse, altijd een gevoelig en geheimzinnig punt als het om onderzeeboten gaat, zou tussen de 500 en 600 meter liggen.

Laika-klasse

Volgens ingewijden krijgen de onderzeeboten uiteraard de gebruikelijke torpedo’s, maar worden ze ook uitgerust met verticale lanceerbuizen voor antischeepsraketten (3M-54 Kalibr en P-800 Oniks) en hypersone 3M22 Zircon kruisraketten (filmpje hieronder), om doelen op het land mee te bestoken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Russen lijken van plan om alle boten van de verouderde Akula- en Victor-klassen één op één te vervangen en dat zou betekenen dat er over een tijdje twaalf van dit type onderzeeboten rondvaren. Verwacht wordt dat de eerste Laika tussen 2027 en 2030 in de vaart kan worden genomen.

Bron: Popular Mechanics

Beeld: Malakhit Marine Engineering Bureau / US Navy

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws