Tussenstand ‘Beste tech-idee van 2020’

Laurien Onderwater

07 October 2020 08:00

start-ups

Welke start-ups gaan aan kop bij het beste tech-idee? Hier vind je de top vijf tot nu toe. (En er kan nog maar één week worden gestemd!)

Nederland barst van de vindingrijke studententeams en start-ups die technische hoogstandjes hebben bedacht die het leven of zelfs de wereld moeten verbeteren. Maar wat is nou het beste tech-idee dat de afgelopen tijd het licht zag? Om dit te bepalen, hebben we de vijfde versie van het beste tech-idee in het leven geroepen en lieten we jullie stemmen op twintig inspirerende tech-ideeën. Benieuwd naar de tussenstand? We tellen af met de voorlopige top 5:

5) Batterijloos

Kleine apparaten, zoals sensoren, zonder batterij van stroom voorzien, klinkt op z’n minst uitdagend. Toch lukte het Daniel Vakulov die op dit onderzoek aan de TU Eindhoven promoveerde. Hij bedacht een microgenerator die gebruikmaakt van het warmteverschil tussen het oppervlak waarop de sensor is aangebracht en de omgeving – het zogeheten thermo-elektrische effect – om elektriciteit op te wekken.

4) Lichtpuntje

Lasers die in optische chips worden gebruikt, zijn meestal gemaakt van indiumfosfide of galliumarsenide. De grondstoffen voor deze exotische materialen zijn echter schaars en duur. Veel efficiënter is het om een laser van silicium te ontwikkelen. Materiaalwetenschappers van de TU Eindhoven zijn hier nu eindelijk in geslaagd. Ze ontwikkelden een legering met silicium die licht kan uitzenden. In de toekomst kunnen chips hier veel sneller mee worden gemaakt.

3) Zwerfafvalanger

Er drijft bijna meer (plastic) zooi in de oceaan dan er vissen in rondzwemmen. Initiatieven om de wateren op te ruimen, schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Offshore-aannemer Allseas doet er ook een gooi naar. In samenwerking met Rijkswaterstaat ontwikkelde het Catchy, een afvalvanger die troep uit de Nieuwe Maas bij Rotterdam vist.

2) Anti-valrugzak

Hulpmiddelen voor het evenwicht zijn nuttig maar vaak verre van perfect. Stokken, looprekken en krukken veranderen de houding en verhinderen dat je je handen kunt gebruiken voor dagelijkse handelingen. Onderzoekers van de afdeling BioMechanical Engineering van de TU Delft ontwikkelden daarom GyBAR. Deze rugzak bevat een gyroscopische actuator die bij uiteenlopende activiteiten en in verschillende omgevingen het evenwicht ondersteunt, waarbij de handen vrij blijven.

1) Babymonitor

In veel Afrikaanse ziekenhuizen zijn de babyafdelingen stampvol door een tekort aan geld, waardoor er niet genoeg medisch apparatuur en zorgpersoneel is. De weinige artsen en verplegers die er werken, hebben het zó druk dat ze geen tijd hebben om ook nog bloeddruk- en hartslagcontroles van baby’s uit te voeren. Hierdoor sterven een aantal zuigelingen onnodig. Start-up Goal 3 wil aan deze misère een eind maken. Het bedrijfje heeft een betaalbare monitor ontwikkeld die de ademhaling en hartslag van baby’s meet.

Wil je deze tech-ideeën in de top 5 houden of juist een ander initiatief naar een hogere plek in de lijst helpen? Stemmen kan nog tot en met 14 oktober!


Meer Nieuws