US Air Force wil nucleaire microreactor in Alaska

Laurien Onderwater

25 October 2021 15:27

minireactor

Om de afgelegen luchtmachtbasis Eielson Air Force Base van goedkopere en ‘groenere’ energie te voorzien wil de Amerikaanse luchtmacht een kleine kernreactor installeren.

Er zijn nogal wat plekken op deze aarde waar energievoorziening een probleem is. In het noorden van Siberië bijvoorbeeld maken de enorme afstanden en de vaak barre weersomstandigheden het tot een ware uitdaging. Dat geldt ook voor de energievoorziening van boorinstallaties binnen de poolcirkel. Dus bedachten de Russen een oplossing: een drijvende kerncentrale die ze heel eenvoudig ergens voor de kust kunnen leggen.

De Verenigde Staten werken ook aan zo’n mobiele kernreactor, maar dan te land. De Amerikaanse luchtmacht maakte onlangs namelijk bekend dat een afgelegen vliegbasis vanaf 2027 door een kleine kernreactor van stroom zal worden voorzien.

Lees ook:

Ontoegankelijke basis

Het Amerikaanse leger heeft meerdere (vlieg)bases in afgelegen, ontoegankelijke gebieden – niet alleen in het buitenland, maar ook in Amerikaanse staten, zoals Alaska. En ook die moeten van verwarming en elektriciteit worden voorzien.

In het geval van vliegbasis Eielson betekent dit dat er regelmatig heel wat kilo’s steenkool moeten worden aangevoerd om de centrale van 33,5 MW te voeden. Dit is niet alleen erg duur en slecht voor het milieu, maar ook een logistieke nachtmerrie. Kernenergie is dan een schoner en duurzamer alternatief.

Zo’n nucleaire minireactor kan tot 20 MW aan thermische energie opwekken die direct als warmte kan worden gebruikt of in elektrische energie kan worden omgezet. Ook handig: de kernreactor is modulair en past met gemak in een vrachtwagen. De minireactor hoeft bovendien maar eens in de tien jaar van nieuwe ‘brandstof’ (uranium) te worden voorzien.

De microreactor moet eind 2027 operationeel zijn en dient als proefcentrale. Als die succesvol blijkt, kunnen de kleine kerncentrales ook op andere militaire bases worden ingezet.

Bronnen: Eielson Air Force Base, US Department of Energy, New Atlas

Beeld: US Air Force

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes