Hoe wordt USS Fitzgerald terug naar de VS gebracht?

Laurien Onderwater

25-06-2017 11:00:41

USS Fitzgerald

Door de botsing die de torpedobootjager onlangs maakte, is het schip hard aan reparatie toe.

Vorige week botste het Amerikaanse fregat USS Fitzgerald tegen een Filipijns containerschip voor de Japanse kust. Hierbij liep de torpedobootjager flinke schade op en – erger nog – kwamen zeven bemanningsleden om het leven. De USS Fitzgerald moet nu terug naar Amerika komen, zodat het fregat kan worden gerepareerd, want zoals hij er nu uitziet, kan hij geen missies uitvoeren:

© ANP

© ANP

USS Oklahoma

Maar hoe haal je zo’n enorm schip terug? Slepen is niet zo’n goed plan. In 1947 raakte het oorlogsschip USS Oklahoma onherstelbaar beschadigd en werd hij naar San Francisco gesleept om daar vervolgens te worden gesloopt. Maar onderweg raakte het wrak steeds verder vol met water en begon te zinken, waarbij hij de twee sleepboten bijna meesleurde naar de bodem van de zee.

Drijvend dok

Daar willen de Amerikanen niet nog eens aan, dus besloten ze het beschadigde fregat op een andere manier thuis te brengen: door gebruik te maken van een nóg groter schip. Volgens The Washington Post overwegen Navy officials om 8 miljoen dollar vrij te maken voor het bergen van de USS Fitzgerald door hem volledig uit het water te halen.

Met behulp van een drijvend dok (half-afzinkbaar schip) kan de torpedobootjager worden verscheept. Een drijvend dok is een enorme stalen installatie die zichzelf volpompt met water, waardoor hij laag komt te liggen – alleen de brug blijft boven water – en onder de USS Fitzgerald kan varen. Vervolgens pompt hij het water weer weg en staat de torpedobootjager bovenop het dek.

Wie brengt Fitzgerald terug?

Het is nog niet bekend welk bedrijf het fregat terug naar Amerika zal brengen, maar de Nederlandse rederij Dockwise Shipping is een goede kanshebber. Dit bedrijf – gespecialiseerd in zwaar zeetransport – vervoerde met zijn Mighty Servant 2 in 1988 de USS Samuel B. Roberts van Dubai naar Newport, Amerika. Welke rederij het ook wordt, dat het transport van Fitzgerald een flinke operatie gaat zijn, staat vast.

Om een idee te krijgen van hoe een half-afzinkbaar transportschip te werk gaat:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Popular Mechanics, CNN

Beeld: ANP

Wil je graag meer lezen over fregatten? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. (Gebruik de code ‘gratisverzending’ en je betaalt geen verzendkosten!) Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes