Vijftien slechte technologische ideeën

Annelies Bes

07-07-2020 08:59:00

No more woof

Niet alle nieuwe technologische uitvindingen blijken even geniaal. Deze vijftien ideeën slaan de plank nét mis.

Overal lijken start-ups als paddenstoelen uit de grond te schieten. Iedereen met een ‘goed’ idee kan een geldinzamelingsactie opzetten via Kickstarter of Indiegogo. Soms levert dit de meest verbluffende, innoverende technologieën op. Maar voor elk topidee, sneuvelen er ook gauw honderden. KIJK zet de vijftien slechtste technologie ideeën op een rij.

>>> Lees ook: Dertien keer helpende technologie in coronacrisis <<<

1) Juicero

Deze sapmachine van 350 euro perst een zakje fruit, geleverd door dezelfde start-up, boven je glas uit. Maar als je het zakje met de hand perst, krijg je hetzelfde resultaat.

Juicero fruit pak pers
© Juicero

2) Fliz

Met deze knalgele ‘fiets’ zonder pedalen houd je de voetjes voorzichtig aan de vloer. Bungelend in een harnas, ren je van A naar B. Het ziet er alleen niet heel comfortabel uit. En wat als je opeens heel nodig naar de wc moet?     

Fliz fiets zonder pedalen
De fiets zonder pedalen © Fliz

3) Griffin

Via Bluetooth laat deze broodrooster weten of je bammetje verbrandt. Maar een normale broodrooster voorkomt dit al door sneetjes omhoog te knallen.

Bluetooth broodrooster © Griffin

4) iSmell

Een geurtje geven aan een website, e-mail of nieuwsbericht? Start-up DigiScents had het voor ogen. Alleen bleek vrijwel niemand er behoefte aan te hebben.

iSmell digiscents gadget
© iSmell ontwikkeld door DigiScents

5) No more woof

Altijd al willen weten wat er in dat koppie van jouw trouwe viervoeter omgaat? Deze gadget belooft hersengolven van de hond om te zetten in spraak. Klinkt fantastisch… en onmogelijk. Ook al bestaat er wel degelijk technologie om hersengolven op te vangen (denk aan een EEG), gedachtelezen blijft nog even uitsluitend mogelijk in sciencefictionfilms.

no more woof

6) NVX 200

Dit apparaat tovert elke smartphone om in een vaste telefoon. Vooral bedoeld om telefonisch te vergaderen, maar daar zijn ook goedkope Bluetooth-speakers voor.

Invoxia NVX 200
© Invoxia NVX 200

7) Modobag

Zo’n 1500 dollar betaal je voor deze koffer waar je op kunt rijden. Helaas moet je moeite doen om je voeten van de grond te houden en is je zicht beperkt.

Modobag rijdende koffer
© Modobag

8) Teforia

Een soort Nespresso-apparaat, maar dan voor thee. Én voor 1000 dollar. Te veel geld voor theedrinkers die net zo makkelijk een zakje in heet water dompelen.

teforia thee gadget
© Teforia

9) Pause Pod

Een tent om op je werk tukjes in te doen; grote kans dat je baas je snel op straat zet. Maar goed, dan heb je wel iets om in te overnachten…

pause pod slapen op werk rust
© Pause pod

10) Denso ecology shoe

In de dikke zool van deze schoen zit een huishoudelijk apparaat verstopt. Met elke stap activeer je de motor van een mini-stofzuiger onder de schoen. Helaas zuigt het apparaat, met vrij weinig kracht, over een oppervlakte ter grootte van een doosje TicTac. Om het verschil te maken moet je een behoorlijke tapdans-show geven.

Denso stofzuiger schoen CNET
© Sarah Tew/CNET

11) Yo

In 2014 kwam een Israëlische start-up met deze gloednieuwe berichten-app. Je kunt alleen het woord ‘yo’ naar elkaar sturen.

12) Rear Gear

Eentje in de categorie slechte lowtech. Een accessoire voor het poepgaatje van je hond. Kies je voor een smiley of een bloem?

Rear gear honden accessoire
© Rear Gear

13) Speech bubble helmet

Met deze plastic vissenkom op je hoofd kun je je gesprekspartner in de kroeg verstaan. Je ziet er alleen wel debiel uit.

Speech bubble helm

14) Evian water bra

Deze bh kon worden gevuld met bronwater om tijdens de zomerhitte te voorkomen dat borsten gingen zweten.

15) I Am Rich

Zo rijk dat je van gekkigheid niet meer weet waar je je geld aan kunt uitgeven? Hier had Armin Heirich wel een oplossing voor. Zo ontwikkelde hij de app I Am Rich, die tijdelijk voor ‘slechts’ $999.99 beschikbaar was. Het enige wat de app kon: het ego strelen met de bevestigende woorden: “I am rich, I deserv it (ja, inclusief spelfout), I am good, healthy & successful.” Na een dag werd de app verwijderd door Apple. Maar oplichter (of genie?) Armin had inmiddels al 2400 dollar in the pocket.

i am rich app

Tekst: Annelies Bes, Hidde Tangerman

Bronnen: KIJK 12/2019, Business Insider, Designboom, CNET

Beeld (header): No more woof

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws