Vrachtdrone ready for takeoff

André Kesseler

13 October 2021 13:00

Volodrone

De Volodrone gaf voor het eerst een optreden voor publiek en dat levert spannende beelden op.

Het Duitse bedrijf Volocopter werkt al een paar jaar aan een helidrone die onder meer dienst kan doen als vliegende taxi, maar ook als pakketbezorger. Het onbemande vliegtuig heeft maar liefst 18 rotors en kan op afstand worden bediend of vliegt autonoom een vooraf geplande route. In 2019 schreven we daarover: ‘Het is nog niet bekend wanneer dit gevaarte het luchtruim kiest, Volocopter zelf zei “ergens in de nabije toekomst”.’ En die nabije toekomst is nu.

Lees ook:

Volodrone

De Volodrone, zoals de vrachtversie heet, steeg gisteren voor het eerst in het bijzijn van publiek op, bereikte een hoogte van 22 meter en vervoerde de lading tijdens een vlucht van drie minuten naar een nabijgelegen parkeerterrein. De drone zelf is 9,15 meter in doorsnede, 2,15 meter hoog, en heeft een maximum startgewicht (MTOW) van 600 kilogram. Hij kan tot 200 kilo aan vracht vervoeren over een afstand van 40 kilometer met een maximumsnelheid van 110 kilometer per uur.

Zo zag de testvlucht eruit.

Ook de komende tijd gaat Volocopter door met het uitvoeren van testvluchten van de Volodrone en met de passagiersversie ervan. Daarnaast werkt het bedrijf aan bases om de vluchten te ondersteunen.

Volodrone
De Volodrone © Volocopter

Op die zogenoemde VoloPorts kunnen de drones van nieuwe batterijen worden voorzien en nieuwe ladingen oppikken of afleveren. Volocopter wil dat alles ergens in de komende twee of drie jaar werkelijkheid laten worden. Of dat lukt, is afhankelijk van regelgeving en certificering.

SPECS

NaamVolodrone
Doorsnede9,15 m
Hoogte2,15 m
Startgewicht600 kg
Max. lading200 kg
Max. snelheid110 km/uur
Actieradius40 km

Bronnen: Volocopter, New Atlas

Beeld: Volocopter

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes