VS gaan regelgeving drones aanscherpen

André Kesseler

09 January 2020 08:59

regelgeving

Door de enorme groei van het aantal drones in de lucht, willen de Amerikaanse autoriteiten graag weten wie, wat, waar precies vliegt. En dat betekent nieuwe regels.

De laatste tijd zijn drones weer behoorlijk in het nieuws. Vooral door de mysterieuze onbemande toestelletjes die en masse over afgelegen gebieden in Nebraska en Colorado vliegen. Dat is niet zozeer de aanleiding voor de nieuwe regelgeving, maar het zou misschien wel antwoorden opleveren.

Lees ook:

Transponder

De Federal Aviation Agency (de Amerikaanse luchtvaartdienst) wil zo snel mogelijk nieuwe regels instellen voor dronevliegers. De belangrijkste verandering is dat vrijwel alle drones binnen drie jaar worden verplicht om een transponder aan boord te hebben, een apparaatje dat continu de positie en vlieghoogte doorgeeft aan de luchtverkeersleiding en mogelijk ook aan het andere luchtverkeer in de buurt. De FAA wil daarin zo min mogelijk uitzonderingen.

FAR Part 89, zoals de nieuwe regelgeving wordt genoemd, stelt verder duidelijke kwaliteitseisen aan drones die boven Amerikaanse grondgebied de lucht in mogen. En ook de vliegers zelf moeten straks over bepaalde vaardigheden beschikken voordat ze een drone mogen besturen.

Nachtdrones

De FAA is inmiddels wel een onderzoek gestart naar de geheimzinnige drones die, meestal ’s nachts, over delen van het Amerikaanse platteland vliegen. Ze leveren onder boeren veel onrust op en die dreigen dan ook om de vliegende indringers uit de lucht te schieten.

Europa

Om het groeiend gebruik van drones in goede banen te leiden, voert ook Europa in de loop van 2020 nieuwe Europese regelgeving in. Een van de belangrijkste regels nu en in de toekomst is dat recreatieve dronevliegers tot maximaal 120 meter hoog mogen vliegen, en uit de buurt van mensenmenigten en vliegvelden moeten blijven.

Bronnen: The New York Times, Popular Science


Meer Nieuws