Wat is de stilste plek op aarde?

André Kesseler

31 January 2019 10:59

stilste plek microsoft

Bij zo’n vraag denk je misschien aan het topje van de Mount Everest, een weiland in Drenthe of ergens in een diepe mijn.

Maar de stilste plek op aarde bevindt zich in het hoofdkwartier van Microsoft in de Amerikaanse plaats Redmond. Daar, om precies te zijn in Building 87, is een zogenoemde anechoic chamber of ‘dode kamer’ te vinden.

Dode kamer

In die ruimte wordt bijvoorbeeld geluisterd naar de minieme trillingen die condensators of elektronica produceren. (Die kunnen namelijk weer voor trillingen in andere onderdelen van een apparaat zorgen.) Of naar de geluidjes van alle onderdelen die samen het geluid van een toetsenbord bepalen. (Iets dat belangrijk is voor de beleving van de gebruiker.)

In 2015 vestigde de anechoïsche kamer van Microsoft het record als stilste plek ter wereld met een geluidsniveau van -20,6 decibel. Inderdaad: min 20,6 decibel. Dat werkt zo. Het menselijk gehoor kan normaal gesproken 0 decibel waarnemen, maar dat betekent niet dat er dan geen geluid meer is. De luchtmoleculen die bij kamertemperatuur op elkaar botsen, produceren bijvoorbeeld nog -24 decibel.

Oorverdovend stil

Om de ruimte met muren van elk 6,30 meter in lengte zo stil te krijgen, is er een schil omheen gebouwd van zes muren waarvan sommige 31 centimeter dik zijn. De binnenste kamer staat helemaal vrij van de buitenmuren en om geen geluidstrillingen op te vangen die via de aarde worden doorgegeven, ‘zweeft’ de vloer op een veersysteem dat op een zwaar uitgevoerde funderingsplaat rust. Om te voorkomen dat echo’s van de muren afkaatsen, zijn grote delen van de vloer, het complete plafond en de vier muren bekleed met 1,2 meter lange wiggen van geluidsabsorberend schuim.

Overigens zeggen de mensen die de kamer hebben bezocht dat het een erg onprettige ervaring is. De meesten willen er al na een paar minuten uit. Je hoort namelijk je eigen spijsverteringsgeluiden, het kraken van je botten, en het bloed dat door je aderen stroomt…

Deze vraag kon je vinden in KIJK 8/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Beeld: Microsoft

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer KIJK antwoordt