Drie geheime ruimtevliegtuigen

KIJK-redactie

12 December 2019 10:59

X-37B

780 dagen vloog de X-37B tijdens zijn recente, vijfde missie onafgebroken rondjes om de aarde. Maar wat het Amerikaanse ruimtevliegtuig daar precies deed, blijft een groot mysterie. De X-37B is overigens niet het enige geheime vliegtuig. Drie voorbeelden.

1) Een nieuwe Blackbird

Spionage en verkenning: dat was ogenschijnlijk het doel van het geheimzinnige Blackstar-programma waar de Amerikanen sinds de jaren negentig aan werkten. Vanuit een baan om de aarde zou het eXperimental Orbital Vehicle (XOV) doelen op de grond in kaart brengen. Vergelijkbaar met de manier waarop de SR-71 Blackbird dat deed. Maar dan vele malen hoger.

2) Het Russische ruimteveer

De Boeran (‘sneeuwstorm’) moest voor de Sovjet-Unie zijn wat de spaceshuttle voor de VS was: een telkens opnieuw te gebruiken ruimtevliegtuig dat mensen naar het heelal kon brengen. De Russen ontwikkelde de Boeran in het grootste geheim, en ook de eerste lancering in 1988 gebeurde stilletjes. Toen de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel, verdween het project van de radar.

3) Grootvader van de X-37B

De X-20 Dyna-Soar, ontwikkeld tussen oktober 1957 en december 1963, mag zich niet alleen met recht de grootvader van de X-37B noemen, maar ook van de spaceshuttle. Talloze technische snufjes en zelfs het ontwerp ervan zijn terug te vinden in die toestellen. De Dyna-Soar zelf vloog echter nooit: na zes jaar ontwikkelen, werd het hele idee te duur bevonden.

Dit is een kader uit het artikel ‘Project X’ te vinden in KIJK 1/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 december tot en met 22 januari.

Meer informatie:

Tekst: Nick Kivits

Openingsbeeld: USAF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Artikelen