‘Zonnecellen houden pacemaker in leven’

Naomi Vreeburg

04-01-2017 13:00:09

pacemaker

Hoeft een pacemaker nooit meer te worden vervangen met zonnecellen onder de huid?

Het is natuurlijk vervelend als de batterij van je telefoon op is en je geen oplader bij de hand hebt. Maar het is nog veel vervelender als de batterij van je pacemaker zijn laatste adem uitblaast. Want dan moet je onder het mes om een andere accu – of een geheel nieuwe pacemaker – te laten plaatsen. Zonnecellen onder je huid kunnen zulke operaties tot het verleden laten behoren.

3,6 vierkante centimeter

Althans, zo claimen Zwitserse onderzoekers. En om tot deze conclusie te komen, maakten ze een apparaatje met zonnecellen van 3,6 vierkante centimeter. Dit is klein genoeg om onder de huid te worden geplaatst, melden ze. Maar bij de tests gebeurde dit nog niet. De zonnecellen werden op de bovenarm van 32 proefpersonen geplaatst. Wel werden er filters over de apparaatjes aangebracht die huid moesten nabootsen.

De deelnemers aan het onderzoek moesten een week lang met het apparaat op hun bovenarm rondlopen – tijdens alle vier de seizoenen. Hieruit bleek dat er op zijn minst 12 microwatt werd gegenereerd. Dit is nog altijd meer dan de 10 microwatt die een pacemaker nodig heeft.

Grootschalig

Het onderzoek naar de onderhuidse zonnecellen is dus in volle gang en er wordt al nagedacht over het grootschalig produceren van de apparaatjes. Maar misschien is het handig om ze eerst daadwerkelijk onder de huid te testen.

Bronnen: Annals of Biomedical Engineering, New Atlas

Beeld: Lukas BereuterPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws