Waarom werd ‘het lintje’ in het leven geroepen?

Tim Koning

27 April 2022 11:00

Lintjes

Elk jaar krijgen duizenden Nederlanders rondom Koningsdag een koninklijke onderscheiding: het ‘lintje’. De basis voor de traditie werd al meer dan 200 jaar geleden gelegd.

Het is Koningsdag. Dat betekent voor een groot deel van de Nederlanders dat ze het koningspaar op tv volgen, tompouce eten en feesten. Maar een paar duizend Nederlanders krijgen rond de feestdag ook nog een koninklijke onderscheiding, een traditie die al heel wat jaren teruggaat.

Lees ook:

Beloning

Op 30 april 1815 werd het lintje met de Militaire Willems-Orde (MWO) in het leven geroepen door koning Willem I. Op 29 september van dat jaar stelde hij eveneens de Orde van de Nederlandse Leeuw in. Willem I bedacht de onderscheidingen omdat hij militairen en burgers die een bijzondere bijdrage aan de samenleving hadden geleverd graag wilde belonen. 77 jaar later, in 1892, kwam daar nog een derde ridderorde bij: de Orde van Oranje-Nassau.

Ordes

De drie ordes zijn voor verschillende soorten bijdragen aan de samenleving bedoeld. Veruit de meeste mensen die tijdens de lintjesregen rond Koningsdag een decoratie krijgen, worden Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Veelal krijgen ze hun lintje als beloning voor het vrijwilligerswerk dat ze doen.

Iemand die benoemd wordt in de Militaire Willems-Orde moet zich op bijzondere wijze hebben ingezet in een oorlogssituatie. Zo kreeg officier van het Britse leger Kenneth Mayhew de onderscheiding voor zijn dappere bijdrage bij het bevrijden van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De titel is niet exclusief voor militairen weggelegd, maar ook voor anderen die in strijd een dappere prestatie hebben geleverd.

En dan is er nog de Orde van de Nederlandse Leeuw, die is bedoeld voor mensen die bijzondere prestaties of verdiensten voor Nederland hebben geleverd. Olympisch kampioen Anky van Grunsven en astronaut André Kuipers zijn bijvoorbeeld ridders in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege hun grote talent en inzet.

Vrijwilligers

Maar zo’n lintje krijg je niet zomaar. De ontvanger moet zich al meer dan vijftien jaar inzetten voor de samenleving en door iemand anders worden voorgedragen. Een groot deel van de mensen die een lintje in ontvangst mag nemen, doet vrijwilligerswerk. Dit jaar zijn dat er 2907. Maar 146 mensen krijgen vanwege hun verdiensten binnen een betaalde baan een onderscheiding.

De aanvraag gaat vanuit de voordrager eerst naar een medewerker van de gemeente, en vervolgens naar de burgemeester, de commissaris van de Koning, het Kapittel voor de Civiele Orden, de minister en tot slot naar Koning Willem-Alexander. Als hij zijn handtekening heeft gezet, kan de burgemeester de onderscheiding dan eindelijk uitreiken.

Bronnen: Kanselarij der Nederlandse Orden, NOS

Beeld: Defensie/Wikimedia Commons

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Uncategorized