Vandaag in 1995: nieuw tijdperk van vriendschap en samenwerking

Tim Tomassen

29 June 2024 07:00

Atlantis en MIR

Atlantis en MIR vormden in 1995 samen het grootste door mensen gemaakte object in de ruimte. Beeld: NASA.

Na jaren van rivaliteit legde de Amerikaanse spaceshuttle Atlantis op 29 juni 1995 aan bij het Russische ruimtestation Mir.

Als het om ruimtevaart ging, waren de Verenigde Staten en Rusland lange tijd elkaars grootste rivalen. Maar in de jaren negentig werd de strijdbijl begraven en gingen de twee landen steeds vaker samenwerken. Op 29 juni 1995 legde de Amerikaanse spaceshuttle Atlantis zelfs aan bij het Russische ruimtestation Mir. NASA-baas Daniel Goldin noemde het toen het begin van “een nieuw tijdperk van vriendschap en samenwerking”.

De spaceshuttle en het ruimtestation vormden op dat moment samen het grootste door mensen gemaakte object in de ruimte.

Meer Vandaag in…

Welkomstcadeaus

Na aankomst was het tijd voor cadeaus. De Atlantis-bemanning had chocolade, fruit en bloemen meegenomen, de Mir-kosmonauten gaven een traditioneel Russisch welkomstcadeau: brood en zout.  

Atlantis bleef vijf dagen aan Mir gekoppeld voordat hij terugkeerde naar de aarde. In totaal hebben Amerikaanse spaceshuttles tien keer aangelegd bij Mir. Deze missies waren een cruciale stap richting de ontwikkeling van het internationale ruimtestation ISS.

Bronnen: NASA, History.com

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws