Vandaag in 1954: ’s werelds eerste kerncentrale begint te draaien

Tim Tomassen

27 June 2024 07:00

kerncentrale obninsk

Deze kerncentrale in Obninsk was de eerste die elektriciteit leverde aan het net. Beeld: Pallava Bagla/Corbis/Getty Images.

Op 27 juni 1954 begon in Obninsk, bij Moskou, de eerste kerncentrale te draaien die elektriciteit aan het net leverde.

In het stadje Obninsk, ongeveer 110 kilometer ten zuidwesten van Moskou, begon in 1951 de bouw van ’s werelds eerste kerncentrale. Na een kleine vier jaar, werd de reactor op 27 juni 1954 gekoppeld aan het elektriciteitsnet van de stad.

De kerncentrale van Obninsk had een capaciteit van 5 megawatt, genoeg om ongeveer 2000 huizen van stroom te voorzien. Tegenwoordig zijn reactoren veel groter en efficiënter, met een gemiddelde capaciteit van 1000 megawatt leveren zij stroom voor 400.000 huishoudens.

Na 48 jaar trouwe dienst, sloot de kerncentrale in 2002 met het leveren van stroom aan het net. Daarna is de faciliteit alleen nog gebruikt voor onderzoek en de productie van isotopen.  

Meer Vandaag in…

Eerste kerncentrale die elektriciteit genereerde

De bouw van de Obninsk kerncentrale begon drie jaar nadat de Experimental Breeder Reactor-I (EBR-1) in de Verenigde Staten als eerste kernreactor elektriciteit had gegenereerd. EBR-1 produceerde toen genoeg stroom om vier gloeilampen te laten branden.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws