Bruin vet als wapen tegen overgewicht

KIJK-redactie

20-04-2015 11:00:49

Smakelijk klinkt het niet, maar iedereen heeft bruin vet. En het goede nieuws is: bruine vetcellen verbranden witte vetcellen, vooral wanneer je het koud krijgt. Zo komt een nieuwe manier van afvallen in zicht.

Een PET-scanner kan met behulp van radioactief suiker in beeld brengen welke cellen in het lichaam actief zijn en dus meer suiker gebruiken. Handig als je tumoren wilt opsporen: kankercellen gebruiken namelijk meer energie dan gezonde cellen. Op een PET-scan zijn tumoren daardoor als donkere vlekken te herkennen. Maar op een koude winterdag zagen artsen bij een vermeende kankerpatiënt wel érg veel donkere plekken. Ze schrokken: tientallen uitzaaiingen? Gelukkig voor de patiënt bleek het niet om tumorcellen te gaan, maar om bruine vetcellen, die vanwege de kou lekker waren gaan stoken.

Op vetcellen zijn de meeste mensen niet zo dol – tenminste, niet op hun gewone, witte vetcellen. Maar ergens in je bovenlichaam, rondom de grote bloedvaten bij je hart, bevindt zich een paar ons bruin vetweefsel. Die bruine vetcellen slaan geen energie op, maar verbranden het juist. En ook al heb je er weinig van, het lijkt erop dat bruin vet tot wel 20 procent van je energieverbruik kan uitmaken. Althans, als het hard aan het werk is. Als het lukt om die bruine motor wat vaker aan het werk te zetten, zoals wetenschappers heel hard proberen, dan kan die ons waarschijnlijk goed helpen in de strijd tegen overgewicht.

Dit is een fragment van een artikel te vinden in KIJK 5/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 23 april tot en met 20 mei.

Meer informatie:

Tekst: Diana de Veld

Beeld: 123rf

Op KIJK Live! zal Kimberly Nahon meer vertellen over bruin vet. Hier alvast een voorproefje.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen