Deze techmagnaat betaalt grof geld om te ‘verjongen’. Werkt het ook?

KIJK-redactie

09 December 2023 12:00

Bryan Johnson en zijn zoon houden een reageerbuisje met bloedplasma vast. Johnson hoopt te verjongen door het bloedplasma van zijn zoon te injecteren.

Techmagnaat Bryan Johnson probeert met zijn ‘Operatie Blauwdruk’ het verouderingsproces terug te draaien. Onder andere injecteerde hij hiervoor het bloedplasma van zijn zoon, maar dat had niet het gewenste verjongingsresultaat. Beeld: Bryan Johnson.

We willen allemaal oud worden, maar niemand wil oud zijn. Dus hoe ga je huppelend richting graf? Je kunt, zoals Jeff Bezos, wachten op technieken als stamcelherprogrammering. Of je kunt alvast in beweging komen – maar ook weer niet al te fanatiek.

Miljoenen dollars smijt de Amerikaanse techmagnaat Bryan Johnson jaarlijks over de balk om de veroudering in zijn lichaam terug te draaien. Hij slikt meer dan honderd supplementen per dag, sport dagelijks, ondergaat uitgebreide lichamelijke checks, en houdt er een strikt eet- en slaappatroon op na. Zo gaat hij elke dag om half negen naar bed en staat hij om half vijf weer op. Hij heeft tot elf uur ’s ochtends de tijd om zijn benodigde calorieën binnen te krijgen; daarna vast hij tien tot zestien uur per dag.

Op deze manier hoopt Johnson het verouderingsproces af te remmen en zijn organen te ‘verjongen’. Extreem, maar volgens hem werkt ‘Operatie Blauwdruk’ wel. Zijn leger van dertig artsen zou hebben vastgesteld dat zijn hart nog maar 35 jaar lijkt, terwijl Johnson zelf 46 is. Zijn longinhoud zou gelijk zijn aan dat van een achttienjarige. Indrukwekkend, maar betekent dat ook echt dat Johnson jonger is geworden? Kunnen we überhaupt verjongen? Gaat er een tijd komen waarin de mens (bijna) onsterfelijk wordt?

Je leest het in KIJK 1/2024. Deze editie ligt nu in de winkel en is ook online te bestellen, eenvoudig via de knop hieronder.

Tekst: Roeliene Bos


Meer Artikelen