‘Door de strik heeft de poot drie keer de normale omvang’

KIJK-redactie

05 July 2012 16:00

Freek Vonk met slang

KIJK-columnist Freek Vonk vertelt hoe hij een leeuwin uit een ijzeren strik bevrijdde.

Samen met een ranger en een dierenarts zijn we in Kafue National Park in Zambia op zoek naar een gewonde leeuwin. Ze heeft een ijzeren strik om haar voorpoot die haar bloedcirculatie zo heeft afgekneld dat haar poot nu drie keer de normale omvang heeft. Ze kan er amper op lopen en dus ook niet jagen. En een leeuwin die niet kan jagen, is ten dode opgeschreven. Het is dus zaak dat we de strik snel verwijderen.

Zo’n strik, eigenlijk bedoeld voor impala’s, kudu’s en ander bush meat, is simpelweg een dikke, gedraaide ijzerdraad aan een boomtak met een lus eraan. Een nietsvermoedende impala die erin verstrikt raakt, komt nooit meer los. Maar ook leeuwen en olifanten stappen er soms in. Doorgaans zijn zij sterk genoeg om de hele strik van de boom te trekken, maar daardoor komt het ding wel steeds strakker te zitten rond de poot.

De tijd voor onze leeuwin dringt – en we hebben haar nog steeds niet gevonden. Net als we de moed bijna opgeven, hoor ik via de radio: “We got her in sight!” We krijgen de coördinaten en haasten ons erheen. De dierenarts verdooft de leeuwin en we lopen er voorzichtig heen, want zelfs een verdoofd dier kan ineens ontwaken. De strik zit diep vast in haar huid; met enige moeite knippen we hem los.

Ik voel opluchting, maar tegelijkertijd ook woede. Het moet heel pijnlijk voor dit prachtige dier zijn geweest om hiermee rond te lopen, en dan te bedenken dat er nog veel meer dieren rondlopen met dit soort ijzerdraden om hun poten. Gelukkig is de lijdensweg voor onze leeuwin voorbij. We geven haar een antigif en stappen terug in de auto. Na een half uur komt ze bij en loopt een beetje gedesoriënteerd, maar zonder ijzerdraad om haar poot weg. Twee weken later hoor ik dat ze inmiddels ook al weer jaagt. Deze leeuwin heeft in elk geval geluk gehad!

Lees de column van bioloog Freek Vonk in elk nummer van KIJK!

Beeld: Studio 5982


Meer Artikelen