5 verrassende producten met zoethout

KIJK-redactie

03 October 2018 15:59

drop

Drop, zoethoutthee, dropshot – het zal je niet verbazen dat daar zoethout in zit, maar er zijn ook producten waarin je het misschien minder verwacht.

1) Sojasaus

In de Chinese geneeskunde wordt zoethout al eeuwen toegepast. Via de dokter belandde het ‘geneesmiddel’ ook in de voorraadkast van de kok. Zo wordt zoethout gebruikt om de uitgesproken zoute smaak van de basisingrediënten van sojasaus te verzachten.

2) Bier

Sommige biersoorten zijn nogal bitter; een zoete toevoeging is dan geen gek idee. In de praktijk blijk je zoethout voornamelijk terug te vinden in donkere, stoutachtige bieren.

3) Zoete chilisaus

Ook in chilisaus wordt zoethout gebruikt om smaken in balans te brengen. De zoetheid compenseert de scherpte van de rode pepersaus een beetje.

4) Sigaretten

Amerikaanse tabaksproducenten gebruikten tot 2009 zoethout om hun sigaretten een lekker zoetje mee te geven. Sindsdien is dat verboden door de overheid.

5) Vitaminepillen

Sommige vitamines zijn bitter. Daarom voegen producenten extra smaakjes toe, zodat we de pillen niet terzijde schuiven. In dropland Nederland is zoethout daarvoor een geliefde smaakstof.

Dit is een kader uit het artikel ‘Stop drop! (Of niet?)’ te vinden in KIJK 11/2018. Deze editie ligt vanaf 18 oktober tot en met 21 november in de winkel.

Meer informatie:

Tekst: Renée Moezelaar

De KIJK 50 jaar-special ligt nu in de winkel met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad. Wil je deze editie liever bestellen? Dat kan ook in onze webshop.


Meer Artikelen