Amerikaanse maffia was verrassend multiculti

KIJK-redactie

14 December 2013 16:01

Ook in de Verenigde Staten lijkt de georganiseerde misdaad een grotendeels Italiaanse aangelegenheid te zijn. Maar de Amerikaanse maffia werd op poten gezet door Europese immigranten. En daarbij speelden Joodse gangsters een sleutelrol.

Met het overlijden van Julius Bernstein stierf in oktober 2007 een bijzondere mensensoort uit: de Amerikaanse gangster van Joodse komaf. Veertig jaar lang zette Bernstein zich in voor de Genovese-clan. In 2005, toen hij al 82 was, liep hij eindelijk tegen de lamp. Door met de FBI samen te werken, wist hij uit de gevangenis te blijven.

Joden en zware criminaliteit – het lijkt geen voor de hand liggende combinatie. Afgaande op films als The godfather en Goodfellas en een tv-serie als The Sopranos is dat vooral iets voor Amerikanen van Italiaanse herkomst. Maar in de recente serie Boardwalk empire krijgt de deels fictieve hoofdpersoon ‘Nucky’ Thompson te maken met Joodse onderwereldfiguren als Arnold Rothstein en Meyer Lansky (zie foto). Die hebben wel degelijk echt bestaan en kunnen zelfs worden gerekend tot de grondleggers van de maffia in de Verenigde Staten.

Ambitieuze immigranten

De Lower East Side van Manhattan wordt rond het begin van de twintigste eeuw bevolkt door immigranten. Daar zitten veel Italianen en Ieren bij, gevlucht voor de armoede in hun vaderland. Maar ook Joden, die behalve economische ellende nóg een reden hadden om naar de VS te komen: het antisemitisme in Oost-Europa en Rusland.

Een van deze Joodse immigranten is de jonge Maier Suchowljanski (ook wel Meyer Lansky genoemd). Hoewel hij goed kan leren, brengt hij zijn tijd liever op straat door. Daar loopt hij aan tegen de vijf jaar oudere, op Sicilië geboren Salvatore Lucania. Tot de bende die ze samen oprichten, behoort ook Benjamin Siegel. Het Joods-Italiaanse gezelschap komt onder onder andere aan de kost met afpersing.

Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 1/2014. Dit nummer ligt in de winkel van 12 december tot en met 8 januari.

Meer informatie:

Tekst: Leo Polak

Beeld: New York Police Department


Meer Artikelen