Ongezonde leefstijl geen effect op spermakwaliteit

KIJK-redactie

16-06-2012 13:00:11

Sigaret

In tegenstelling tot de populaire gedachte blijken roken en alcoholconsumptie weinig tot geen effect te hebben op de kwaliteit van het sperma.

Mannen met een vruchtbaarheidsprobleem worden door de dokter aangeraden om te stoppen met roken en drinken om de spermakwaliteit te verbeteren. Nieuw onderzoek van de Universiteiten van Sheffield en Manchester wijst echter uit dat het stoppen met roken en alcohol geen effect heeft op de vruchtbaarheid van een man.

De onderzoekers vergeleken de leefstijl van 934 mannen met een slechte spermakwaliteit met de leefstijl van 1310 mannen met een normale spermakwaliteit. Hieruit bleek dat er geen verschil zit in de kwaliteit van het sperma tussen mannen die nog nooit een hijsje hebben genomen en mannen die meer dan een pakje (ongeveer twintig sigaretten) per dag wegpaffen. Ook overmatig alcoholgebruik blijkt weinig effect te hebben op de zwemmers.

Geen excuus

Deze resultaten staan in contrast met de richtlijnen die worden voorgeschreven voor artsen en specialisten, die juist een gezonde leefstijl promoten om de spermakwaliteit te verhogen. Daarnaast kost het aanpassen van je eet- en drinkgewoontes veel tijd en is het niet goed te voorspellen wanneer de effecten van deze veranderingen zichtbaar zijn. Daarom stellen de wetenschappers voor om de handboeken aan te passen, zodat stellen die verminderd vruchtbaar zijn op zoek kunnen gaan naar alternatieven om hun kinderwens te vervullen.

Wel benadrukken de onderzoekers dat dit onderzoek geen excuus is om zoveel mogelijk te drinken, eten en roken. Het verbeteren van de leefstijl is namelijk wel goed voor de algemene gezondheid.

Bronnen: Journal of Human Reproduction, BBC NewsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis