100 jaar tanks

André Kesseler

06-11-2015 13:00:05

Armata

Wanneer werd de eerste tank ter wereld getest? En wat was de beste ooit? Je leest het in deze tijdlijn.

Diverse NAVO-landen hebben de afgelopen jaren flink het mes in hun pantsereenheden gezet. Duitsland handhaafde slechts 225 van zijn ruim 2000 Leopards, het Franse leger telt nog maar zo’n 400 Leclercs, en het Britse leger moet het doen met 227 Challengers. Dit terwijl ze in het verleden behoorlijk van pas kwamen. 100 jaar tanks:

– De eerste tank ter wereld, de Britse Little Willie, werd in het najaar van 1915 getest. Zijn opvolger, Big Willie (officieel Mark I geheten), verscheen in 1916 op het slagveld.

weetje 1 little_willie

Little Willie

– Om het werk aan het nieuwe wapen geheim te houden, zei de fabriek dat er watertanks werden gemaakt. Zo kwam de tank aan zijn naam.

– In WO II maakte de tank een grote sprong voorwaarts. De Duitsers gebruikten hem bij hun Blitzkrieg-operaties in 1940 en 1941 met overdonderend succes.

weetje 3 Blitzkrieg

– Door sterkere bepantsering en betere bewapening werden tanks tijdens de Koude Oorlog de belangrijkste wapensystemen voor de grondoorlog.

– Alle ontwikkelingen leidden uiteindelijk tot de Leopard 2, volgens veel deskundigen de beste tank ooit. De Koninklijke Landmacht had hem van 1983 tot 2011.

Leopard 2

Leopard 2

– De Russen hebben onlangs een nieuwe tank genaamd T-14 Armata gebouwd (zie bovenste afbeelding). Hij heeft maar drie bemanningsleden en zou volgens sommige deskundigen weleens de eerste stap op weg naar een compleet onbemande tank kunnen zijn.

Deze tekst maakt deel uit van het artikel ‘De tank is terug!’, te vinden in KIJK 12/2015. Deze editie verschijnt op 19 november.

Meer informatie:

Beeld (header): AFP/ANPPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen