Zes tips voor klassezaad

KIJK-redactie

05-05-2015 13:00:20

Kinderwens? De kans dat je ‘raak schiet’ wordt hoger als je de volgende regels meeneemt.

Je kunt maar beter niet te veel stressen of grote hoeveelheden alcohol naar binnen gooien als je over 9 maanden poepluiers wilt verschonen. Een lijstje tips om klassezaad te kweken.

– Drink minder alcohol. Uit recent Deens onderzoek blijkt dat de kwaliteit van sperma al bij drie glazen alcohol per week achteruitgaat.

– Draag een losse broekDe temperatuur van het scrotum is meestal lager dan je lichaam, wat goed is voor spermaproductie. Is het scrotum te warm, dan gaat dat ten koste van goed zaad.

Begin op tijd. Vóór je 34ste levensjaar is de kwaliteit stabiel, daarna neemt die langzaam af.

– Vier de winter. De meeste baby’s worden geboren in de herfst, doordat de spermakwaliteit van negen maanden eerder op zijn best is. Waarschijnlijk doen winterse temperaturen de productie goed.

– Haal die smartphone uit je broekzak. Uit een recente studie, waarbij onderzoekers tien eerdere onderzoeken met in totaal 1492 proefpersonen onder de loep namen, blijkt dat elektromagnetische straling van je telefoon de spermakwaliteit kan aantasten.

– Relax. Stress lijkt een belangrijke factor. Hoe is onduidelijk. Mogelijk remt stress de spermaproductie.

Wil je weten wat het langste, oudste en slimste zaad is? Dat kan hier.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… sperma’, te vinden in KIJK 5/2015. Dit nummer ligt in de winkel tot en met 20 mei en is hier te bestellen.

Meer informatie:

Tekst: Kim Veenman

Beeld: iStock/Getty ImagesPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis